Bunnefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bunnefjorden
Bunnefjorden sett fra sørøst, med Nesodden ut fra venstre bildekant, Oslo i bakgrunnen til høyre.
LandNorges flagg Norge
Kart
Bunnefjorden
59°50′01″N 10°43′32″Ø

Bunnefjorden eller Bonnefjorden utgjør den østlige delen av Indre Oslofjord som ligger øst for Vestfjorden og Nesodden og vest for Ekebergskråninga, Nordstrand og Nordre Follo. Den nordøstligste delen av Bunnefjorden ligger i Oslo kommune, den innerste (sørligste) delen, kjent som Bunnebotn ligger i Ås kommune[1], Frogn kommune og resten er delt mellom Nesodden kommune i vest og Nordre Follo kommune i øst.[2] Den nøyaktige avgrensingen av innløpet gis ved en rett linje fra nordspissen av Nesoddtangen til Hukodden på Bygdøy[3].

Bunnefjorden har en terskel på om lag 60 meters dyp mot Oslofjorden i vest (fra Nesoddtangen til Bygdøy)[4] og er mye dypere lenger inne (ca. 150 meter ved Svartskog). Fjorden har i lange perioder, noen ganger over flere år, liten eller ingen vannutskiftning.[5] Vannet er av dårlig kvalitet, spesielt under 50 meters dyp og nær bunnen.

De største øyene i Bunnefjorden er Langøyene, Malmøya med Malmøykalven, Ulvøya, Ormøya, Gressholmen og Husbergøya. Med OpenStreetMaps definisjon må også Bleikøya regnes inn.

I Håkon Håkonssons saga omtales fjorden som Skjáldr, et navn som trolig gikk ut av bruk kort tid etter. Navnet kan ha overlevd i gårdsnavnet Skjellerud (dels skrevet Skialdarud) i Frogn.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «VannNett-Portal». vann-nett.no. Besøkt 27. desember 2020. 
  2. ^ Bunnefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ «VannNett-Portal». vann-nett.no. Besøkt 27. desember 2020. 
  4. ^ Forprosjekt - Vann og avløp Bunnefjordsområdet, alternativ 3, lokale løsninger. [Ås]: Norges landbrukshøgskole, Institutt for tekniske fag. 2000. 
  5. ^ Bjerkeng, Birger (2000). Forbedring av dypvannsfornyelsen i Bunnefjorden. Oslo: Norsk institutt for vannforskning. ISBN 8257738948. 
  6. ^ Rygh, O. (1896). Norske Fjordnavne. Kristiania: Aschehoug.