Bunnefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bunnefjorden
2010-10-25 Oslofjord.jpg
Bunnefjorden sett fra sørøst, med Nesodden ut fra venstre bildekant, Oslo i bakgrunnen til høyre.

Bunnefjorden
59°50′01″N 10°43′32″Ø

Bunnefjorden er den delen av Oslofjorden som ligger øst for Nesodden og vest for Ekebergskråninga, Nordstrand og Nordre Follo. Den nordøstligste delen av Bunnefjorden ligger i Oslo kommune, den innerste (sørligste) delen ligger i Ås kommune, Frogn kommune og resten er delt mellom Nesodden kommune i vest og Nordre Follo kommune i øst.[1] En nøyaktigere avgrensing av Bunnefjorden finnes på OpenStreetMap[2]; en rett linje fra nordspissen av Nesoddtangen til Kongshavn.

Bunnefjorden har en terskel på om lag 60 meters dyp mot Oslofjorden i vest (fra Nesoddtangen til Bygdøy)[3] og er mye dypere lenger inne (ca. 150 meter ved Svartskog). Fjorden har i lange perioder, noen ganger over flere år, liten eller ingen vannutskiftning.[4] Vannet er av dårlig kvalitet, spesielt under 50 meters dyp og nær bunnen.

De største øyene i Bunnefjorden er Langøyene, Malmøya med Malmøykalven, Ulvøya, Ormøya, Gressholmen og Husbergøya. Med OpenStreetMaps definisjon må også Bleikøya regnes inn.

I Håkon Håkonssons saga omtales fjorden som Skjáldr, et navn som trolig gikk ut av bruk kort tid etter. Navnet kan ha overlevd i gårdsnavnet Skjellerud i Frogn.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bunnefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Kart fra Openstreetmap
  3. ^ Forprosjekt - Vann og avløp Bunnefjordsområdet, alternativ 3, lokale løsninger. [Ås]: Norges landbrukshøgskole, Institutt for tekniske fag. 2000. 
  4. ^ Bjerkeng, Birger (2000). Forbedring av dypvannsfornyelsen i Bunnefjorden. Oslo: Norsk institutt for vannforskning. ISBN 8257738948. 
  5. ^ Rygh, O. (1896). Norske Fjordnavne. Kristiania: Aschehoug.