Orientalsk ambratre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orientalsk ambratre
Orientalsk ambratre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Liquidambar orientalis
Mill.
Norsk(e) navn: orientalsk ambratre
Hører til: ambratreslekta,
Altingiaceae,
Saxifragales
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Habitat: skog langs elver
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for orientalsk ambratre
Biltekin m.fl. (2015) oppgir at arten også finnes ved Orontes i Hatay lenger øst.

Orientalsk ambratre (Liquidambar orientalis) er et løvfellende tre i familien Altingiaceae. Det ble tidligere regnet til trollhasselfamilien (Hamamelidaceae).

Det blir 30–35 m høyt med en stammediameter på 100 cm. Barken er oransjebrun og sprekker opp i tykke, brune flak. Bladene er håndflikete med 3–5 lapper og er innskåret til ⅔ av bredden. Treet vokser i en høyde på 0–1000 moh. og trives best på fuktig jord langs elver. Her vokser det i rene bestander eller sammen med orientplatan, Alnus orientalis, smalbladask, laurbær, oleander og kyskhetstre.

Arten har en svært begrenset utbredelse og vokser kun på den greske øya Rhodos og i tre områder i Tyrkia. Den største bestanden er i sørvestlige Anatolia i områdene rundt Köyceğiz og Marmaris, men mindre populasjoner finnes i nordøstre Antalya og i Orontes-dalen i Hatay. Liquidambar hadde før istidene en mye større utbredelse og var blant annet vanlig i Europa, så det orientalske ambratreet må betraktes som en relikt.

Harpiksen dufter sterkt og kalles storaks. Den har helt siden antikken blitt brukt til fremstilling av parfyme og til medisinske formål. I den berømte «sommerfugldalen» på Rhodos samler tusenvis av voksne individer fra sommerfuglarten Euplagia quadripunctaria seg i en skog av ambratrær for å finne skygge og fuktighet.

I 1947 var arealet der orientalsk ambratre vokste 7000 ha, men 2003 var arealet redusert til 3200 ha. Tilbakegangen skyldes overdreven harpiksproduksjon, beiting og oppdyrking.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]