Euplagia quadripunctaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euplagia quadripunctaria
Euplagia quadripunctaria
Euplagia quadripunctaria
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euplagia quadripunctaria
(Poda, 1761)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Euplagia
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
Ikke i Norge
Underarter:

Euplagia quadripunctaria er en bjørnespinner (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Euplagia quadripunctaria har grønn-svarte framvinger. På hver vinge er noen lyse gulhvite flekker eller bånd. Disse er opphav til det svenske navnet Sebraglansspinnare. Bakvingene er ensfarget oransje-rød, med fire mørke flekker. Flekkene er i ulik størrelse, men er opphavet til artens latinske navn quadripunctaria. Vingespennet er mellom 45 og  62 millimeter. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile.

Brystet er lyst kremgult, med tre mørke langsgående flekker. Bakkroppen er normalt smal bakover og oransje med en liten svart flekk på oversiden av hvert ledd.

Enkelte arter bjørnespinnere i delgruppen Arctiinae kan kanskje forveksles med andre sommerfugler, kanskje særlig andre arter i gruppen Noctuoidea. Men de kan skilles fra disse ved de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Samt at mange av artene har en bakkropp i rødt eller oransje med mørke flekker. Mens høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax) er felles for gruppen Noctuoidea.

Larvene er matt, brusvart, med en oransje rygglinje. På siden finnes lyse gul-hvite flekker. Utvokst blir den ca. 5 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Euplagia quadripunctaria finnes på varme steder, i skygge og lever i skog, med litt bergknauser og busksatt terreng.

Flygetiden er i juli og august. Den er både natt- og dagaktiv og flyr ofte livlig ettermiddagen.

Hunnen legger omtrent 250 egg rett på næringsplanten, eggene legges i små grupper.

Larvene lever på ulike planter og trær. De lever av å gnage blad. Lavene overvintrer, og blir utvokst i begynnelsen av juni året etter.

Euplagia quadripunctaria tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter omtrent fire uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Euplagia quadripunctaria er utbredt i Europa og det vestlige Asia, fra Spania østover til Iran. Den finnes videre nord i Russland og Ukraina. Arten migrerer nordover hvert år og den er funnet to ganger i Norden, i Danmark og Finland.

Ikke i Norge.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Euplagia betyr velutviklet eller gode egenskaper. Navnet quadripunctaria betyr med fire punkt (flekker). På svensk heter den Sebraglansspinnare, på engelsk Jersey Tiger.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]