Oleander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oleander
Nomenklatur
Nerium oleander
L.
Populærnavn
oleander
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordensøteordenen
Familiegravmyrtfamilien
UnderfamilieApocynoideae
SlektNerium
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Marokko og Portugal til Kina

Oleander (Nerium oleander) er en eviggrønn busk eller lite tre i gruppen Apocynaceae. Oleander er en subtropisk plante som vokser i et vidt område fra Marokko og Portugal til Kina, der den som oftest danner kratt langs bekker, vassdrag og elveleier som tørker ut om sommeren.

Oleander har vært dyrket i middelhavslandene siden klassisk oldtid. Den er fortsatt en vanlig prydplante i hager og parker i de sørligere deler av Europa, og brukes som hekk langs mange veier. Den har vært dyrket i oransjerier på slott siden 1600-tallet. I Norge har oleander vært brukt som potteplante. Den er svært glad i sol og trives godt utendørs om sommeren. Som mange andre planter fra middelhavsområdet vil den gjerne ha en kjøligere hvileperiode om vinteren.

I vill tilstand kan den bli en svær busk på opptil fem meter i høyden og seks meter i diameter. Blomstene er hjulformet, fylte eller enkle, og sitter gruppevis ytterst på stengelen. De har en behagelig, mild duft. Den naturlige fargen på blomstene er rosa, men de dyrkede formene fins i flere rosa nyanser samt hvitt. Bladene er lange, smale og læraktige.

Planten er uhyre giftig, og bare litt av plantesaften er nok til å ta livet av barn og skape store problemer for voksne. Den inneholder kraftigvirkende hjerteglykosider. Forgiftninger sees på uregelmessig hjertevirksomhet, kramper og forstørrede pupiller. Planten er kjent for å holde på giften selv etter uttørking. I Sør-Europa har folk blitt forgiftet av å grille kjøtt på greiner av oleander. Røyken som utvikles ved brenning er også giftig. Det er viktig at man er klar over at dersom man ønsker å dyrke oleander må man aldri plassere den i små barns rekkevidde. Selv små doser av giften kan få alvorlige konsekvenser. Man kjenner imidlertid ikke til mange tilfeller av alvorlig forgiftning hos mennesker.

Oleander har likevel vært svært populær fordi den er vakker og fordi det ikke er så mange andre blomstrende planter som tåler så mye sol og varme som den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]