Hopp til innhold

Moskvitch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
1972 Moskvitch 427 stasjonsvogn

Moskvitch (eller Moskwitch) var et russisk bilmerke. Den ble gjenopplivet i 2022.

Etter andre verdenskrig flyttet sovjetiske myndigheter hele produksjonslinjen til Opel i Brandenburg til Sovjetunionen. En fabrikk kalt MZMA (Moskovskij Zavod Malolitrazjnykh Avtomobilej) ble startet i 1947 for å produsere Moskvitch 400 basert på Opel Kadett. Senere modeller ble utviklet av sovjetiske ingeniører selv. I 1969 forandret fabrikken navnet til AZLK (Avtomobilnyj Zavod imeni Leninskogo Komsomola).

Bilene fra Moskvitch var ganske solide og pålitelige på dårlige veier, og ble solgt til rimelige priser. Planøkonomien klarte ikke å oppfylle etterspørselen, så folk måtte vente lenge for å få kjøpt en ny bil. I 1988 forsøkte Moskvitch å starte en ny serie med modellen Aleko. Markedet på 1990-tallet var ikke mottagelig, og i 2002 gikk AZLK konkurs.

I årene etter andre verdenskrig var det valutarestriksjoner på import av biler til Norge. For kjøp av amerikanske og europeiske (engelske) modeller måtte en ha kjøpetillatelse, noe som ikke var lett å oppnå for folk flest. Moskvitch kunne en få kjøpt fritt, og et stort antall slike biler ble importert på 1950- og 1960-tallet. Da bilimporten ble frigitt sank salget av Moskvitch drastisk. Likevel ble det solgt en god del Moskvitchbiler gjennom 1960-tallet og tidlig på 70-tallet. I 1981 opphørte importen av Moskvitch til Norge.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]