Konseptbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buick Y-Job, verdens første konseptbil

En konseptbil er en bil-prototype som er bygget for å vise frem et konsept, nye idéer, ny teknologi med mer. De vises ofte på store bilutstillinger for å måle publikums reaksjon på nye og ofte radikale designer som i større eller mindre grad vurderes satt i produksjon.

General Motors-designeren Harley Earl krediteres ofte for å være oppfinneren bak konseptbilen, og gjorde utvilsomt mye for utviklingen av konseptbilene gjennom sine omreisende Motorama-utstillinger på 1950-tallet.

En konseptbil blir aldri satt i direkte produksjon, og i moderne tid gjennomføres det mange endringer i både design og teknikk på grunn av praktiske hensyn, sikkerhet og kostnader. Konseptbiler er ofte radikale i valg av både motor og design. Mange benytter utradisjonelle, eksotiske eller dyre materialer, og alt fra papir til karbonfiber har blitt brukt. Ofte er bilene også utstyrt med uvanlige eller unike løsninger som måkevingedører, 6 hjul eller annen funksjonalitet man sjelden finner i vanlige biler.

På grunn av disse ofte upraktiske og dyre løsningene kommer mange konseptbiler aldri lenger enn til modeller i leire, eller tegninger på en datamaskin. Andre og mer tradisjonelle konsepter utvikles ofte til fullt kjørbare modeller med en fungerende drivlinje. De fleste konseptbiler ligger et sted mellom dette, og representerer ikke det ferdige produktet. En svært liten andel av konseptbilene fungerer som vanlige biler, mens de fleste ikke kan brukes i særlig mer enn 15 kilometer i timen.

Uoperative mock-up-modeller lages vanligvis av voks, leire, metall, glassfiber, plast eller en kombinasjon av disse. Hvis bilen er kjørbar er drivlinjen ofte «lånt» fra en produksjonsmodell i samme selskap.

Etter at en konseptbil er ferdig presentert er det vanlig at bilprodusenten ødelegger modellen, men av og til overlever modellen enten i selskapets museum, eller bortgjemt på et lager. En konseptbil som var borte i mange år var Lincoln Futura fra 1954, som sto i bakgården til George Barris i mange år før den fikk et nytt liv som «Batmobile», bilen til Batman i TV-serien ved samme navn som startet i 1966.