Hopp til innhold

Måkevingedører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En DeLorean DMC-12 med dørene åpne.

Måkevingedører er en betegnelse som blir brukt for å beskrive bildører som er hengslet i taket. De har fått dette navnet fordi de, når de står åpne, ser ut som vingene til en måke. Konvensjonelle bildører er typisk hengslet i den fremste enden av døren, og gjør at døren svinger utover fra bilens karosseri.

De mest kjente eksemplene på biler med måkevingedører er Mercedes-Benz 300SL fra 1950-tallet, Bricklin SV-1 fra 1970-tallet DeLorean DMC-12 fra 1980-tallet og Tesla Model X.

Praktiske forskjeller[rediger | rediger kilde]

Til tross for den vanlige oppfatningen om at måkevingedører eksisterer mest for utseendets skyld, er det en meget praktisk design. Fordelen er at når dørene er korrekt designet og balansert (for eksempel hos DeLorean) har de et svært lite plassbehov sideveis for å kunne åpnes (omkring 27,5 cm i DeLorean), og tillater en mye enklere inntreden enn konvensjonelle dører. Dette er spesielt viktig for biler som DeLorean, hvor bilens bredde sørger for at konvensjonelle dører ville blitt svært upraktiske ved parkering på en normal parkeringsplass.

Designutfordringer[rediger | rediger kilde]

Mercedes 300 SL med måkevingedører

Måkevingedører har et noe dårlig rykte på grunn av tidlige modeller av Mercedes og Bricklin. 300SL benyttet seg av et uvanlig chassisdesign, som krevde en høy terskel og som tvang dørene til å være mindre enn optimalt. Bricklin hadde mer normal størrelse på dørene, men systemet som løftet dørene var problematisk ved daglig bruk. I tillegg var det også bekymringer om at døren ikke var tilstrekkelig trygg ved en sidekollisjon, fordi man ønsket å lage dørene så lette som mulig.

DeLorean løste disse problemene ved å benytte seg av en stålbjelke i dørene, som var i full størrelse, og benyttet seg deretter av normale gassdempere for å løfte dørene og dempe bevegelsene.

Andre ulemper ved systemet var ikke like enkle å gjøre noe med. For eksempel gjør måkevingedesignet det umulig å lage en cabriolet-versjon av bilen, fordi dørhengslene må plasseres så nær midten av bilen som mulig for optimal effektivitet. Dette var aldri noe problem for DeLorean, som ikke planla noen cabrioletversjon av bilen (selv om det gikk rykter om en firedørs familiebil med plass til fire passasjerer).

Det sørger også for at det blir vanskeligere å forsegle bilen mot vannlekkasjoner, på grunn av formen og bevegelsene i døren selv. Mange DeLorean-eiere rapporterer om lekkasjoner når de kjører gjennom automatiske bilvaskeanlegg, på grunn av høyt trykk på vannet, selv om tettingen er mer enn tilstrekkelig i normalt regnvær.

Liknende løsninger[rediger | rediger kilde]

I tillegg til de tradisjonelle måkevingedørene finnes det også andre, og like uvanlige, dørmekanismer – særlig blant eksotiske og dyre biler. Lamborghini benytter seg av en design som er en mellomting mellom konvensjonelle dører og måkevingedører, som generelt referes til som saksedører eller Lamborghini-dører. Her er dørene fortsatt hengslet i front, men svinger oppover fra bilen mens de holder seg parallelt langs kanten.

McLaren F1 og Mercedes-Benz SLR benytter seg av en variant av dette systemet, kalt sommerfugldører. Dørene blir hengslet i front, som saksedørene, men flytter seg også ved at bunnen av døren beveger seg ut fra bilen. Dette øker mulighetene for at døren forflytter seg utover, og dermed vekk fra passasjerene, for å lette inn/utsteg.

Koenigsegg benytter seg av et system som kombinerer de fleste fordelene ved alle løsningene, men også er langt mer avansert.

Autoritetsdata