Omega navigasjonssystem
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
Omega var et amerikansk verdensomspennende navigasjonssystem for atomubåter som var i drift fra siste halvdel av 1960-tallet til 1997.
Eneste stasjon i Norge lå i Aldersundet i Lurøy kommune på Helgeland. I tillegg var det stasjoner i Liberia, Nord-Dakota, Argentina, Australia, Japan, og på øyene Hawaii og La Reunion.
Stasjonen i Norge var eid av amerikanerne, men ble drevet av Telenor. Dette førte til en opphetet forsvarspolitisk debatt på 1970-tallet.
Posisjonsbestemmelsen ble gjort ved måling av tidsforskjell og faseforskyvning mellom signaler mottatt fra to stasjoner på langbølge.
Andre systemer som benytter tilsvarende teknikk er Decca navigasjonssystem og LORAN.
Langbølgesenderne trengte lange antenner, og antennestrekket i Aldersundet var 3500 meter langt mellom Liatind på fastlandet og Aldertind på øya Aldra. Dette var ei tid Nord-Europas lengste luftspenn. I dag er antennespennet tatt ned, men en liten utstilling ved Grønsvik kystfort viser med utstyr fra stasjonen, modeller, plansjer og bilder hvordan systemet fungerte.