Oleandersvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oleandersvermer
oleandersvermer
Nomenklatur
Daphnis nerii
Linnaeus, 1758
Populærnavn
oleandersvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektDaphnis
Økologi
Habitat: larven på oleander
Utbredelse: Afrika, Europa, Asia østover til India og Sri Lanka; en vandrende art som er funnet et par ganger i Norge

Oleandersvermer (Daphnis nerii) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store, vandrende arten hører hjemme i Afrika og Sør-Europa, men den har blitt funnet et par ganger i Norge. Larven lever på oleander (Nerium).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 72 – 115 mm) og kraftig svermer, umiskjennelig farget hovedsakelig i grønt. Kropp og vinger er mønstret i olivengrønt, rosa og svart. Hodet er stort og bredt, antennene er tynne og 1/4 – 1/3 så lange som forvingene. Brystet er brunsvart med et kileformet, olivengrønt felt (spissen vender fremover) i midten. Bakkroppen er olivenbrun til grønn og ganske tilspisset. Forvingene er brokete farget i grønt, svart og rosa, dette mønsteret gir god kamuflasje om den hviler mellom tett løvverk. Bakvingene er grågrønne med et smalt, bølgete, gulhvitt tverrbånd. Larven er grønn med en hvit sidestripe og spredte, hvite prikker. På det tredje kroppsleddet sitter et par øyeflekker.


Levevis[rediger | rediger kilde]

Oleandersvermeren kan foreta lange vandringer nordover i Europa, men det er sjelden at den når så langt som til Norge. Larven lever på oleander (Nerium), vinranke og gravmyrt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Oleandersvermerens hovedutbredelse er i Afrika. Den finnes også ganske vanlig i middelhavsområdet og videre østover til India og Sri Lanka.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]