Hopp til innhold

Ole Devik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Devik
Født27. feb. 1856Rediger på Wikidata
Gloppen
Død5. apr. 1941Rediger på Wikidata (85 år)
Oslo
BeskjeftigelsePedagog og kirkesanger
EktefelleMartha Clausen Devik
BarnOlaf Devik
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Ole Gabriel Jonson Devik (1856–1941) var Bryn skoles første overlærer og pioner innen utvikling av skolehager i Norge.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Deviks gravstøtte på Østre Aker kirkes gravlund.

Ole Devik var sønn av Jon Andenes (18191877, fra Vereide) og Elisabet Devik (18311920, på gården Devik i Gloppen i Nordfjord. Gården lå i bratt lende på sørsiden av Gloppefjorden, og båt var et nødvendig skyssmiddel. Devik tok lærerskoleeksamen 20 år gammel, ved Stord lærerskole i 1876. Han arbeidet som lærer blant annet i Florø og Bø i Ytre Sogn før han flyttet til Oslo og ble i 1893 lærer ved Ulven skole. Devik begynte samtidig som kirkesanger og klokker i Østre Aker kirke. Devik var senere aktiv i stiftelsen av Bryn avholdslag, og arbeidet i speiderarbeidBreidablikk.

Etter at han etablerte seg i Oslo, solgte han i 1889 gården på Devik til Kornelius Hyenes.

Bryn skole ble bygget i 1900 og tok over for den gamle Ulven skole, som samtidig ble nedlagt. Ole Devik ble i 1915 ansatt som den første overlærer ved Bryn skole. Ole Devik viste stor arbeidskapasitet og var aktiv på flere fronter. Ved siden av arbeidet på skolen og i kirken ble han aktiv i organisasjonsarbeid. Lærernes rettigheter og arbeidsvilkår ble viktig for han, og fra 18861908 virket han som formann i Norges Lærerforening for Akershus krets. I perioden 19071914 var han så vel sentralstyremedlem i lærerlaget. Han var også medlem av lærernes fredsnemnd. Bryn skoles musikkorps ble også stiftet på Ole Deviks initiativ.

Devik ledet statens lærerkurser i jordbruksopplæring i 26 år. Han reiste også landet rundt og holdt foredrag, fikk i stand skolehager flere steder i Norge, og ble kalt skolehagens far i Aker. Devik holdt utstillinger med grønnsaker og frukt fra skolehagene hver høst.

Ole Devik ble begravet på Østre Aker kirkegård den 12. april 1941. Han deler grav med sin kone, Martha Clausen Devik (18581929), fra Lønnebotten i Hyllestad i Sogn og Fjordane. De etterlot seg seks barn. To av disse nevnes her:

  • Olaf Devik (f. 1886) som ble dr. philos., meteorolog og fysiker.
  • Karl Devik (f. 1892, og parets yngste sønn) var vitenskapsassistent og hadde flere turer til Afrika tidlig på 1900-tallet. Han tok med seg flere gjenstander til skolens undervisning, deriblant en utstoppet krokodille. Krokodillen ble donert til Bryn skole.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Ole Devik mottok H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull etter at han sluttet som lærer i 1927. I 1929 mottok han også Norges Bondelags gullmedalje.

Ole Deviks vei i Oslo ble navngitt i 1952.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]