Hopp til innhold

Gloppefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gloppefjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Gloppefjorden
61°48′10″N 6°06′42″Ø

Gloppefjorden i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane, sett fra Utsikten i Fjellbygda.
Gloppefjorden med Sandane i øst, sett fra Austrheim. Fortegnet panoramabilde april 2015.

Gloppefjorden (også Gloppenfjorden) er en fjordarm til Hundvikfjorden og Nordfjord i Vestland. Den er ca. 14 km lang, og ligger i sin helhet i Gloppen kommune. Innerst i fjorden ligger kommunesenteret Sandane.[1]

Fjorden får tilført mye ferskvann fra omliggende vassdrag, der lakseelva Gloppeelva fra Breimsvatnet er den største. Elva munner ut en kilometer sør for Sandane like ved Sandane Camping og badestranda Fitjesanden. Mellom Fitje og Sandane ligger Selvågane, et våtmarksområde med en ubebodd holme. Dette er et fredet fuglereservat for flere arter sjøfugl.

Langs fjorden ligger gode jordbruksområder. Sørsida er preget av høyere fjell og gårdsnavn som Arnestad, Gimmestad, Rygg, Sande ligger ved fjorden langs det som kalles Sørstranda. Videre utover langs fjorden ligger Devik og lengst mot vest, Hestenesøyra som skiller innløpet til Gloppefjorden fra Hyefjorden. Nordsida av fjorden har lavere fjellformasjoner. Gårder langs nordsida av fjorden fra Sandane og Øyrane i øst er Austrheim, Hauge, Gloppestad, Slagstad, Tystad, Vereide, Apalset, Andenes, og lengst mot vest ligger Hjelmeset. Her ligger Sandane lufthavn og Anda med fergeforbindelse til Lote på nordsida av Nordfjord.

Området ved Hjelmeset har tidvis hekkende havørn. Fjorden har en egen lokal sildestamme.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gloppefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Stadfestar at det er lokal sildestamme i Gloppefjorden». firdatidend.no. Firda Tidend. 4. mars 2015. Arkivert fra originalen 2. april 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]