Olderdalen (Kåfjord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se Olderdalen for andre betydninger.
Olderdalen
Olderdalen
Gårdsbruk i Olderdalen
69°36′14″N 20°31′57″E
LandNorge Norge
FylkeTroms
KommuneKåfjord
Areal0,51 km²
Befolkning314[a] (2018)
Bef.tetthet615,7 innb./km²
Høyde over havet8±1 meter
Postnummer9146 Olderdalen

Olderdalen
69°36′14″N 20°31′57″E

Olderdalen (kvensk: Talosvankka, samisk: Dálvesvaggi) er et tettsted og administrasjonssenteret i Kåfjord kommune i Troms. Tettstedet har 314[1] innbyggere per 1. januar 2018, og ligger langs E6 på nordsiden av fjordarmen Kåfjord som springer ut på østsiden av Lyngenfjorden.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kåfjorden sett fra Olderdalen

Stedet ligger 70 kilometer fra Tromsø hvis en benytter ferger, men 180 kilometer fra samme by om en kjører E6 om Skibotn og Nordkjosbotn. Det er 50 kilometer til Storslett, kommunesenteret i Nordreisa kommune, retning nord langs E6. Her ligger også Sørkjosen lufthavn, som er nærmeste flyplass.

Landskapet domineres av fjell, fjord, skog og jordbruksareal, noe som gir unike muligheter for et aktivt frilufts- og villmarksliv.

Det er fergeforbindelse (del av fylkesvei 91) over Lyngenfjorden til tettstedet Lyngseidet, kommunesenteret i Lyngen kommune.

Kultur og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Olderdalen skole ligger i sentrum av bygda, og er en flerkulturell skole i det samiske språkområdet. Skolen har alle klassetrinn, og samler også elever fra nærliggende barneskoler i kommunen på ungdomsskoletrinnene. Bygda har en kommunalt drevet barnehage og et eldresenter. Det er også en godt utbygd kommunal kulturskole på stedet.

Kåfjord kirke ligger like utenfor sentrum av bygda og er en langkirke bygget i 1949 med plass til 450 personer. Kirken ble restaurert og delvis bygget om i 1990.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Det drives i hovedsak jordbruk og fiske i Olderdalen, i tillegg til nødvendige servicenæringer som for eksempel dagligvarehandel og offentlig og privat tjenesteyting. Saueoppdrett og melkeproduksjon er to av de mest fremtredende formene for jordbruk som drives på stedet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble mange av husene og gårdene i Olderdalen offer for tyskernes brente jords taktikk da de trakk seg tilbake fra Finland og Finnmark. Dette førte til at det meste av infrastrukturen og bebyggelsen i bygda ble ødelagt for å forhindre de invaderende sovjetiske styrkene å få tak i forsyninger.

Kjente olderdalinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018.