Hemaris diffinis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemaris diffinis
Hemaris diffinis suger nektar fra blomster
Nomenklatur
Hemaris diffinis
Boisduval, 1836
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektHemaris
Økologi
Habitat: flyr på blomsterenger, i hager og i skogkanter, larven lever på arter i leddvedslekta og andre busker
Utbredelse: Nord-Amerika

Hemaris diffinis er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne vesle, dagaktive arten har glassklare vinger og en brun og svart, hårete kropp og ligner en humle, men atferden er ganske ulik.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 37 – 50 mm), tettbygd svermer med glassklare vinger. Antennene er svarte, kølleformede med en antydning til en krok ytterst. Kroppen er ganske variabel i fargen, men er alltid kontrastrikt farget i gult og svart. Hodet, brystet og vanligvis det fremste leddet på bakkroppen er brungule. Videre bakover på bakkroppen kommer et svart og et lyst, gulaktig tverrbånd – bredden av disse båndene kan variere mye. Bakkroppsspissen (med en langhåret hale) kan være helt mørk, rødlig eller med et innslag av gule hår. Forvingen er glassklar (unntatt hos helt nyklekte eksemplarer) med en bred, rødlig ytterkant. Bakvingen er glassklar med en smal, mørk ytterkant og en bredere, mørk innerkant. Larven er gulgrønn med en hvit lengdestripe høyt oppe på sidene. Huden er noe vortete. Før den forandrer seg til en puppe, forandrer fargen til brunrødt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne svermerne flyr om dagen og besøker forskjellige slags blomster for å suge nektar. De henger på svirrende vinger foran blomsten og stikker den lange sugesnabelen ned i den, men må holde seg fast med frambeina underveis. Svermernes likhet med humler kan til en viss grad beskytte dem fra angrep fra fugler, på den andre siden er atferden deres ganske ulike humler. De lager en svak, summende lyd. Larvene lever på snøbær (Symphoricarpos), leddved (Lonicera), Apocynum og Diervilla lonicera.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Nord-Amerika, fra Alaska og Northwest Territories sørover til Mexico.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]