Kongespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kongespinner
kongespinner
kongespinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citheronia regalis
Fabricius, 1793
Norsk(e) navn: kongespinner
Hører til: Ceratocampinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: Nord-Amerika

Kongespinner (Citheronia regalis) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae).

larve, i USA kalt Hickory Horned Devil

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 95 – 155 mm) spinner. Den har ikke det største vingespennet, men den massive hunnen er den tyngste sommerfuglen i Nord-Amerika. Kroppen er oransjerød med hvite striper, de delvis gjennomsiktige forvingene grå med oransjerøde årer og gulhvite flekker, bakvingene oransjerøde. Larven er som uvokst grønn med hvite flekker. På de to fremste kroppsleddene har den lange, røde «horn» med svarte spisser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene kan finnes på mange ulike treslag, men de foretrekker vanligvis valnøtt (Juglans) og hikkori (Carya). I motsetning til mange andre påfuglspinnere spinner de ikke en kokong, men graver seg ned i bakken og forpupper seg i et utgravd kammer. Det er en generasjon hvert år, som flyr i juni – august. Som vanlig for påfuglspinnere tar ikke de voksne spinnerne til seg næring. Hunnen sitter mest i ro og sender ut feromoner, som hannen med sine fjærformede antenner kan merke på lang avstand.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kongespinneren har en forholdsvis begrenset utbredelse fra staten New York i nordøst (der den i dag er meget sjelden) til Texas i sørvest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]