Okerdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Okerdvergmåler
Okerdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia ochridata
Schütze & Pinker, 1968
Norsk(e) navn: okerdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: åpne områder
Utbredelse: Palearktis

Okerdvergmåler (Eupithecia ochridata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er i Norge bare kjent fra noen få steder ved Oslofjorden. Den er regnet som kritisk truet her i landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 18 – 24 mm), slank, lyst oker-brun måler. Forvingen har et utydelig, lyst tverrbånd ca. 2/3 ut i vingen og en svart flekk i midten, ellers har den bare ganske utydelige tegninger. Bakvingen er brungrå med en liten, mørk flekk nær midten. Larven ligner larven av malurtdvergmåler (Eupithecia innotata).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i åpne, varme områder og larvene lever på planter i kurvplantefamilien (Asteraceae). Kjente næringsplanter er markmalurt (Artemsia campestre), malurt (Artemisia absinthium), ryllik (Achillea millefolia) og reinfann (Tanacetum vulgare).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er arten kjent fra Hvaler i Østfold og Nøtterøy i Vestfold. De kjente, norske bestandene er meget små og arten er listet som kritisk truet (CR) i den norske rødlisten fra 2006.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]