Malurtdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Malurtdvergmåler
Malurtdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia innotata
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: malurtdvergmåler
Hører til: Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: skog og åpne områder ved sjøen
Utbredelse: Palearktis

Malurtdvergmåler (Eupithecia innotata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og finnes langs kysten av Østlandet og Sørlandet Norge. Denne arten ble tidligere delt opp i flere arter, men det er i dag vanlig å regne dem som former av samme art som går på ulike næringsplanter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 18 – 24 mm), slank, smalvinget, mørkgrå måler. Den er mørkere på farge enn de aller fleste andre dvergmålere (Eupithecia spp.) og kan kjennes på dette ved siden av de smale forvingene. Vingene er vanligvis nokså ensfarget mørkgrå, med utydelige, lysere tverrbånd. Midt i forvingen er det en ganske liten, svart flekk. Larven er lyst gulbrun med brune og grønnlige tegninger, mest påfallende en rekke av store, brungrønne, pileformede flekker langs ryggen. Den har tallrike, små, hvite vorter over hele kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten omfatter mange ulike former som lever på ulike næringsplanter. En form lever på ask (Fraxinus excelsior), en annen på tindved (Hippophae rhamnoides), en på tamarisk (Tamarix sp.) og en på markmalurt (Artemisia campestre) og burot (Artemisia vulgaris). Arten har gjerne to generasjoner hver sommer, med voksne målere i maijuni og i august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele den palearktiske region. I Norge er den bare funnet langs kysten vest til Vest-Agder. Den er listet som sårbar (VU) i den norske rødlisten fra 2006.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]