Nymfeparakitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nymfeparakitt
Nymfeparakitt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nymphicus hollandicus,
Nymphicinae
Psittacidae
Norsk(e) navn: nymfekakadu
Hører til: kakaduer,
papegøyer,
papegøyefugler
Habitat: våtland og busklandskaper
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for nymfeparakitt
Nymfeparakittens utbredelsesområde

Nymfeparakitt eller nymfekakadu (Nymphicus hollandicus) er en liten papegøyefugl som tradisjonelt plasseres i parakittfamilien (Psittacidae). Nyere forskning viser imidlertid at den bør reklassifiseres til kakadufamilien (Cacatuidae). Den stammer fra de tørre landskapene i Australia.

Nymfeparakitten kan bli 15-20 år gammel, og skal helst oppholde seg i en innevolier eller parakitbur. Den må også få sjansen å fly fritt i rommet, for å holde seg i form. Typiske kjennetegn for friske nymfeparakitter, er «fjærtoppen», svarte knappenålsøyne, en slank skikkelse og en kraftig stemme, omgjengelig og sosial.

Når nymfeparakitten er unge har den et grått skjær over på hodefjærene og perlemønster på undersiden av stjertfjæren. Dersom disse avtegnene ikke forsvinner, er det en hunn. Hannenes fjærdrakt er «renere» og sterkere i fargene.

Som burfugl[rediger | rediger kilde]

Arten kom til Europa rundt 1840. De første ungene ble avlet fram i Tyskland rundt 1850. De er blitt populære kjæledyr. Siden den er et vennligsinnet vesen og er lett å avle, er nymfeparakitten en ideel fugl for nybegynnere. Den er en populær familiefugl.

Det finnes nymfeparakitter med flere typer fjærdrakter:

  • Viltfarget. Den vanlige grå, med noen hvite flekker på vingene, og gult hode med røde kinn.
  • Perlet. Den viltfargede's grå fjærdrakt er byttet ut med et gult og grått perlemønster, der gul dominerer.
  • Lutino. Hele kroppen (med hode) er gulhvit. Lutinoen har også røde kinn.
  • Flekket. Kan være grå og hvit, gulhvit og grå eller begge deler. Flekkene er individuelle og ingen er like.

Hovedfôret er parakittblanding og helst litt pellets. Det er også nødvendig med visse vitamintilskudd, som man får kjøpt i dyrebutikken.

I tillegg bør man gi fuglen frukt og grønt regelmessig. Det kan være eple, mais, løvetannblader, gulrot eller agurk. Pass på frukt som kan være tilsatt sprøytingsmidler. Husk alltid å skylle frukten/grønnsaken.


Commons Commons: Nymphicus hollandicus – bilder, video eller lyd