Ahmedur Rashid Chowdhury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahmedur Rashid Chowdhury
Født28. mars 1973Rediger på Wikidata (51 år)
Bangladesh
BeskjeftigelseMenneskerettsaktivist, forfatter Rediger på Wikidata
NasjonalitetBangladesh

Ahmedur Rashid Chowdhury (født 28. mars 1973, også kjent som Tutul) er en redaktør og forfatter fra Bangladesh. Han grunnla magasinet Shuddhashar i 1990. I 2004 etablerte han forlaget ved samme navn. Magasinet har publisert tekster av mange unge og fritenkende forfattere. Selv har Tutul skrevet for magasiner, aviser og blogger.[1]

I 2013 fikk han «Shahid Munir Chowdhury Award» for å ha publisert flest bestselgere i Bangladesh, en pris som deles ut av Bangla Academy. I februar 2015 fikk han dødstrusler for å ha gitt ut ateistiske tekster. 31. oktober samme år ble han angrepet sammen med to andre forfattere, Ranadipam Basu og Tareque Rahim med macheter. I et annet angrep samme dag ble Faisal Arefin Dipan, leder av forlaget Jagriti Prokashani hugget til døde. Ansar al-Islam og al-Qaida tok på seg ansvaret for angrepene. Etter livstruende skader og et sykehusopphold forlot Ahmedur Rashid Chowdhury hjemlandet og gikk i eksil allerede mens han var under medisinsk behandling. Etter først å ha vært i Nepal kom han i februar 2016 som fribyforfatter til Skien.

Som forlegger har han gitt ut den avdøde amerikansk-bangladeshiske forfatteren og bloggeren Avijit Roy og flere andre sekulære bloggeres tekster. Flere av disse er oppfattet som blasfemiske av konservative islamske miljøer. 23. mai 2017 deltok han på Oslo Freedom Forum med innlegget «Who is killing Bangladesh's bloggers?»

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Nil Bishe Sish Kate Thot (Whistling Through Blue Poison) Agami Prokashoni Publishing 1995 Dikt

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 2016 Pinter International Writer of Courage Award. Utpekt til prisen av forfatteren Margaret Atwood
  • Finalist til å vinne 2016 IPA Freedom to Publish Prize

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristina Quintano. «Fra Dhaka til Skien». I: Prosa, mr 1, 2018

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Tormod Heier
Vinner av Ossietzky-prisen
Neste mottaker:
Afshin Ismaeli