Geir Botnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Geir Botnen
Geir Botnen
Født 27. februar 1959
NorgeNorheimsund, Norge
Yrke Pianist
Statsborger i Norge
Sjanger Klassisk musikk
Aktive år 1983 -
Plateselskap Aurora, Simax Classics, Lynor, Vest-Norsk Plateselskap, BarneselskapetGeir Botnen (født 27. februar 1959) er en norsk pianist bosatt i Norheimsund i Hardanger.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Geir Botnen er født og oppvokst i Norheimsund i Hardanger. Her bodde han frem til han hadde fullført videregående skole. Etter dette flyttet Botnen til Bergen for virkelig å satse på musikken.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Fra 1978 til 1983 studerte Botnen ved Bergens Musikkonservatorium under den tsjekkiskfødte pianisten Jiri Hlinka. Her fikk han invitasjonen til å spille med Bergen Filharmoniske Orkester grunnet hans store talent. I 1982 ble han den første norske pianisten som fikk ta del i Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva. I 1998 gjennomførte Botnen også klaverkurs og interpretasjon med György Kurtág.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Botnen er en av Norges mest berømte pianister. Han har et repertoar som spenner fra barokkmusikk til modernisme og nyere verk. Botnen spiller blant annet Mozart og Beethoven, men har vært spesielt opptatt av klaververkene til Edvard Grieg og Geirr Tveitt. Han har vært solist med en rekke av de norske og utenlandske symfoniorkestrene. Botnen har blant annet spilt under svært anerkjente dirigenter som Alan Gilbert, Arvid Jansons, Dmitri Kitayenko og Edward Serov.

I tillegg til samarbeidet mellom Botnen og symfoniorkestrene har pianisten spilt en rekke konserter internasjonalt og i Norge. Botnen har blant annet opptredd på en rekke festivaler. Noen av disse er Festspillene i Bergen, Risør Kammermusikkfest, Hardingtonar, Hardanger Musikkfest og St. Magnus-festivalen på Orknøyene.

Siden 1988 har han vært aktiv i ensemblet Trio i ein fjord, sammen med vokalisten Reidun Horvei og felespilleren Knut Hamre. Dette arbeidet har resultert i en rekke innspillinger på plateselskapet Simax. I 1993 åpnet Botnen 150-årsjubileet til Edvard Grieg. I denne sammenheng reiste han også på en turné der han spilte Grieg gjennom en rekke asiatiske hovedsteder. I 2004 spilte Botnen på programmet ved Nobels Fredspris utdeling i Oslo. I 2007 inngikk operasangeren Harald Bjørkøy og Botnen et samarbeid som skulle vise seg å bli svært vellykket. De to holdt konserter blant annet i Kabuso,og på Troldhaugen. I samme periode jobbet Botnen også med duo-programmet mellom han selv og Sebastian Dørfler på cello. I 2008 spilte Botnen en rekke konserter under Tveitt/Hauge-jubileet i inn og utland. Her jobbet han blant annet sammen med ulike aktører som Liv Bernhoft Osa, Reidun Horvei, Knut Hamre og Einar Mjølsnes. Botnen har også i en årrekke jobbet sammen med blant annet Frode Rasmussen i fremstillingen av Ibsens Peer Gynt. Operasangeren Arild Helleland og Geir Botnen har samarbeidet i mange år og dette har resultert i mange konserter både i inn- og utland. Botnen fikk også æren av å spille på åpningskonserten under Ole Bull-jubileet i 2010 på Den Nationale Scene i Bergen.

Botnen har spilt en rekke konserter internasjonalt, både solist opptredener og i samarbeid med andre musikere og orkestre. Spesielt i USA, Canada, Kina, Tyskland, Tsjekkia, Sverige, Sør- Korea, Sverige og Danmark har han holdt konserter.

Geir Botnen under en konsert i Nairobi, Kenya. Konserten ble overført på Kenyansk TV

2000-tallet har særlig vært en travel periode for pianisten. Som fast pianist for det anerkjente koret Voci Nobili deltok Botnen på midten av 2000-tallet på en rekke konserter med koret. På deres turneer opptrådte de blant annet i København, New York, Los Angeles og i en rekke byer i Sør- Korea. Botnen har også jobbet tett sammen med fiolinisten Kristina Ebbersten og sangerinnen Rhoda Achieng Ondeng. Sammen har de turnert på blant annet China Shanghai International Art Festival, på Orknøyene og i Skottland. I 2007 holdt Botnen sammen med Tine Thing Helset på trompet konserter i Norge og Belgia. Samme år opptrådte Botnen i Bucuresti som solist sammen med det rumenske kringkastingsorkesteret og i Chisinau med det Filharmoniske orkesteret i Moldova. Botnen holdt også konsert under Lisztfestivalen i Sopron i Ungarn samme år. Videre spilte Botnen verker av Grieg i Karlstad i Sverige sammen med Hamre og Horvei. I 2007 opptrådte Botnen i St. Petersburg som solist med symfoniorkesteret der. Her har han holdt en rekke konserter de siste tiårene. Under Tveitt/Hauge-jubileet i 2008 spilte Botnen blant annet i USA, Spania og på Orknøyene. I 2010 holdt Botnen også konsert under festivalen Kenyan Classical Fusion i Nairobi. Senere dette året gjorde han en solistopptreden i Operaen i Kairo sammen med symfoniorkesteret der som ble dirigert av Lars-Erik ter Jung. Her hadde han også en konsert på Biblioteket i Alexandria.

Hardingtonar[rediger | rediger kilde]

Botnen har vært en sentral del av grunnleggingen av den årlige festivalen Hardingtonar, som ble startet ut fra et ønske om å øke kunnskapen om komponisten og hardingen Geirr Tveitt. Festivalen skulle i tillegg øke engasjementet og kjennskapen til folkemusikk og annen kulturskaping i Hardanger. Botnen har siden 2006 vært styreleder for festivalen som finner sted i Norheimsund.

Verv[rediger | rediger kilde]

 • Styremedlem i Harding Puls 1996 – 2005.
 • Styremedlem i Jiri Hlinkas Internasjonale Musikkakademi.
 • Formann og kunstnerisk leder i musikkfestivalen Hardingtonar.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • Geirr Tveitts Femti folketonar frao Hardanger opus 150 (Vest-Norske Plateselskap) 1983
 • Norske folkeviser og slåtter opus 66 og 72 av Edvard Grieg (med Reidun Horvei og Knut Hamre) (Simax)
 • 20. årh. Fløytemusikk (med Ingela Øien) (Simax) 1994
 • Miniatures Bit 2 0 Ensemble (Simax)
 • Geirr Tveitt sonate nr 29, Solguden dans og andre klaverstykker (Simax) 1995
 • Geirr Tveitt: Piano Works (Simax) 1995
 • Grieg i Hardanger (Simax) 1996
 • Tveitt: Fifty Folk Tunes from Hardanger (med Reidun Horvei) (Simax) 1996
 • Heaven My Dream (med Rhoda Achieng Gravem) (Lynor) 1996
 • Our song is done (med koret Voci Nobili) (Bergen Digital Studio) 2007
 • Diverse Artister: I Dovregubbens Hall – Grieg for barn (Barneselskapet) 2007
 • Vi skal ikkje sova bort sumarnatta (med koret Acta Musicae) (CANTANDO Musikkforlag) 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]