Nettmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nettmåler
Nettmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eustroma reticulata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: nettmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eustoma
Habitat: skog og andre fuktige, skyggefulle steder
Utbredelse: Palearktis

Nettmåler (Eustroma reticulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet spredt over det meste av Europa og Sør-Norge, men er sjelden de fleste steder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 20 – 25 mm), slank måler. Den kjennes lett på at forvingens mørke felter er delt opp av hvite striper som danner et nettaktig mønster. Forvingen er hvit, med grå eller brune felter ved roten, i et bredt tverrbånd rundt midten og langs ytterkanten. Alle de mørke feltene blir krysset av hvite streker. Bakvingen er grå. Larven er naken bortsett fra noen korte børster, grønn med to smale, hvite lengdestriper langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever bare på springfrø (Impatiens noli-tangere), og arten finnes sjelden langt fra næringsplanten. Springfrø vokser i skog og på andre skyggefulle, fuktige steder. De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og videre østover til Sakhalin ([1]). Den er sjelden de fleste steder og rødlistet i flere land. I Norge er den funnet på det sørlige Østlandet vest til Telemark og fra Hordaland til Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]