Nettbuss Møre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Volvo 9700 fra Nettbuss Møre.

Nettbuss Møre var et busselskap som var en del av Nettbuss, som er det største busselskapet i Norge. Nettbuss Møre drev busstransport i Møre og Romsdal, for det meste i Romsdal og Nordmøre. Selskapet hadde hovedkontor i Ålesund, og avdelingskontor i Molde, Kristiansund, Smøla, Aure, Tustna, Sunndalsøra og Oppdal. Nettbuss Møre ble innlemmet i Nettbuss Midt-Norge fra 1. januar 2013.

Merkevaren TIMEkspressen, linje 11, ble kjørt av Nettbuss Møre mellom Volda og Kristiansund.

Nettbuss Møre var det største busselskapet i Møre og Romsdal, med 389 ansatte og 294 busser. I 2007 reiste 10,3 millioner med Nettbuss Møre. Omsetningen i 2007 var 279 millioner kroner.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Aarø Automobilselskap var først med ordinær rutebil drift i Norge og ble stiftet 12. mai 1908 av Johan Aarø sammen med sønnen Ole B. Aarø. I dag er selskapet, via flere oppkjøp og fusjoner, en del av Nettbuss Møre. Selskapet hadde base ved Årø, litt øst for Molde. Samme dag som selskapet ble stiftet, gikk første turen, den 36 kilometer lange veien fra Molde til Batnfjordsøra. En rute som ble kjørt med en nyinnkjøpt sju-seters UNIC 1907-modell. Batnfjordsøra var endestasjon med korrespondanse videre nordover til Kristiansund og Trondheim med dampbåt. Batnfjordsøra ligger midt mellom Molde og Kristiansund. I dag er denne veistrekningen en etappe av E-39.

Nettbuss Møre var aktivt med i ekspressruter gjennom NOR-WAY Bussekspress. Det skjedde gjennom tre ruter:

1. Mørelinjen – som er den eldste og ble etablert av Surnadal Billag alt i 1935. Videreført av Nettbuss Møre fra 2003.

2. Dag- og Nattekspressen Ålesund/ Molde – Åndalsnes – Oslo (samarbeid med Lesja Bilruter og Veøy Buss)

3. Nordmørsekspressen Kristiansund – Sunndalsøra – Oppdal – Oslo, som startet 1. juni 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tallmateriale: Ebbestad, Alf Vidar. 2008. Bussarven kjøres videre. Romsdals Budstikke 11. april 2008. side 18-19.