Hopp til innhold

Tustna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tustna
Satellittbilde av Tustna fra NASA
Geografi
PlasseringAure kommune (Før 2006 Tustna)
Areal 87,54 km²
Lengde 13±0 kilometer
Bredde 9 kilometer
Høyeste punktSkarven (896)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
Demografi
BefolkningTustninger
Posisjon
Kart
Tustna
63°11′00″N 8°03′00″Ø

Kommunevåpenet til tidligere Tustna kommune fra 1988 til 2006, deretter Aures kommunevåpen.[1]

Tustna er ei øy i Aure kommune i Møre og Romsdal fylke som var en egen kommune fra 1838 til 2006. Øya har et areal på 87,54 km²,[2] og grenser til Edøyfjorden i nord, Soleimsundet mot Stabblandet i øst, Vinjefjorden i sør, og Talgsjøen i vest.[3]

Tidligere kommune

[rediger | rediger kilde]

Tustna var tidligere egen kommune, og ble etter folkeavstemning slått sammen med Aure kommune 1. januar 2006. Den gamle kommunen bestod av flere øyer, hvorav Tustna var den største. De største av de andre øyene var Stabblandet, Golma og Solskjel. Kommunesenteret i kommunen var Gullstein, nordøst på Tustna.

En av forutsetningene for kommunesammenslåingen var fastlandsforbindelse i mellom Tustna og Aure. Imarsundforbindelsen, med bro fra Aukan på Stabblandet til Jørnøya og ny bro fra Jørnøya til Ertvågsøya, ble ferdigstilt i januar 2007. Fergeleiet på Aukan ble etter dette nedlagt, og trafikken til og fra EdøyaSmøla går nå til det nye fergeleiet på Sandvika på Tustna.

Nye Aure kommune har beholdt kommunevåpenet til Tustna, som er et motiv av en klippfisk. Fargen på fisken ble endret fra gul til hvit (sølv).

Topografi

[rediger | rediger kilde]

Fjellene på Tustna er fra gammelt et landemerke for sjøfarende, og de er fortsatt noe av det som lokker folk til Tustna.

Innsjøer

[rediger | rediger kilde]

De største innsjøene, ligger i all hovedsak på de sørlige og vestlige delene av Tustna.

Se også

*Kategori:Fjell i Aure kommune
*Tustnastabban
  • Leira – ligger midtveis mellom Tømmervåg og Gullstein på nordsiden av Tustna. Stedet har utviklet seg til å bli sentrum på Tustna med skole, to dagligvarebutikker, bilverksted og andre servicefunksjoner. Idrettsarenaen Høgda stadion, tilhørende Tustna idrettslag, ligger også her.
  • Tømmervåg – sørvest på øyen. Tustna ungdomsskole ligger her, i tillegg holder ungdomsklubben til her med møter i lokalene til Honky Tonk Cruisers, en bilklubb for amerikanske biler. Lokalene er i en nedlagt butikk. Fra Tømmervåg fergekai er det fergesamband til Seivika fergekai i Kristiansund.

Grender og gårder

[rediger | rediger kilde]

Tustna har flere grender, noen av disse er:

Verdt å vite

[rediger | rediger kilde]
  • Tustna har postadresse 6590 Tustna

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Tustna kommunevåpen». foto.digitalarkivet.no. 10. juli 1988. «Klippfiskprodusjonen i Norge hadde sin begynnelse i Tustna i Aure i 1690-årene. Frem til etter andre verdenskrig ble klippfisken tørket på holmer og berg. - Kommunen ble fra 01.01.2006 slått sammen med Aure kommune, og den nye kommunen fikk navnet Aure. Med andre farger er Tustnas våpen ført videre av Aure.» 
  2. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 16. februar 2016. 
  3. ^ Tustna på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Fjellene på Tustna

[rediger | rediger kilde]

Utsikt fra Tustna

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]