Lotusfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nelumbo)
Gå til: navigasjon, søk
Lotusfamilien,
Lotusslekten
Amerikansk lotus,  Nelumbo lutea, i blomst.
Amerikansk lotus, Nelumbo lutea, i blomst.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nelumbonaceae,
Nelumbo

Adans., 1763
Norsk(e) navn: lotusfamilien,
lotusslekten,
lotus
Hører til: Proteales,
egentlige tofrøbladede planter,
dekkfrøede planter
Antall arter: 2
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia, Nord-Amerika, Sør-Amerika
Delgrupper:
Lotusartene har runde, helrandede blader, og runde kronblader. Dette skiller dem særlig fra nøkkerosefamilien, hvor artene har splittet blad.

Lotusfamilien (latin: Nelumbonaceae) er en plantefamilie i ordenen Proteales av egentlige tofrøbladete planter (Eudicotes). Familien har bare én kjent slekt Lotusslekten, med kun to arter – Nelumbo lutea og Nelumbo nucifera, som begge er tropiske.

Lotusslektens arter er urter som lever i vann, og som har jordstengler (rizomer). Roten er spiselig, blant annet brukt i Japan. De har blader skilles fra artene i nøkkerosefamilien (Nymphaeaceae) ved at lotusslektens arter har runde blader, ikke spisse. Nøkkerosene derimot har en tydelig splitt fra kanten og inn til senteret av bladet. En annen særegenhet ved lotusslekten er artenes iøynefallende, sentrale frøhus. Bestøvingen skjer ved hjelp av biller.

Navnet Nelumbo kommer av det singalesiske ordet Nelum. Arten Nelumbo nucifera eller «hellig lotus» er kjent som nasjonalblomst i India og Vietnam. Gruppen må ikke forveksles med tiriltungeslekten (Lotus) i erteblomstfamilien hvor bare navnet er likt, og kan skape forvirring. Lotus kan også forveksles med arten tigerlotus (Nymphaea lotus) i Egypt, som tilhører nøkkerosefamilien.

Taksonomi og arter[rediger | rediger kilde]

Familien er taksonomisk usikker, tidligere ble dens slekt Nelumbo plassert i nøkkerosefamilien. Tidligere forskere ble trolig forvirret av den evolusjonære (og morfologiske) likheten mellom de akvatiske plantene i de to familiene. En stund ble gruppen også regnet som en egen orden Nelumbonales, men det er idag antatt at lotusfamilien står nærmest tre- og busk-familiene Proteaceae og Platanaceae. Med APG II-systemet er lotusfamilien plassert i ordenen Proteales.

Den taksonomiske plasseringen av de to artene i gruppen, omfatter:

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Lotusartene har tung symbolsk og religiøs betydning i sitt opprinnelige vokseområde fra Afghanistan i vest til Vietnam i øst.
For nærmere beskrivelse, se: Lotusblomst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nelumbonaceae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Nelumbonaceae – detaljert artsinformasjon