Neues Museum (Berlin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neues Museum
   UNESCOs verdensarv   
LandTysklands flagg Tyskland
StedBerlin
Innskrevet1999
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 896
Neues Museum ligger i Berlin
Neues Museum (Berlin)
Neues Museum (Berlin)

Neues Museum er et museum på Museumsinsel i Berlin. Det hører til verdenskulturarven. Utkastet til museet ble utarbeidet av Friedrich August Stüler, og grunnstensnedleggelsen fulgte i 1841. Den senklassisistiske bygningen regnes som Stülers hovedverk og som en av de viktigste bygninger i det 19. århundres museumsbygging. Museet ble åpnet i 1855 som det andre museet på Museumsinsel, etter at Altes Museum var blitt for lite for de eksisterende samlingene.

Neues Museum inneholder bl.a. Det egyptiske museum og papyrussamling.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Neues Museum hører til de mest betydelige byggverk i senklassisisme og tidlig jernbygging.

Som i Altes Museum grupperer utstillingsrommene seg rundt to haller (Ägyptischer Hof og Griechischer Hof). Den sentrale trappehallen inneholder den berømte billedsyklusen av Wilhelm von Kaulbach som fremstiller menneskehetens historie. Den østlige hovedfronten mot Alte Nationalgalerie innelukkes av to vindusløse hjørnebygninger (Nordkuppelsaal og Südkuppelsaal).

Den sparsomme ytre utsmykningen står i kontrast til den rike indre utsmykningen. Hvert rom er utsmykket med arkitektoniske detaljer, vandrebilleder og rik ornamental bemaling slik at det står i forbindelse med samlingene. Eksempler er Römische Saal, Griechische Saal, Mythologische Saal og Niobidensaal.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]