Nebbdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nebbdyr
Svømmende nebbdyr
Svømmende nebbdyr
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ornithorhynchus anatinus
Shaw, 1799,
Ornithorhynchus,
Ornithorhynchidae
Norsk(e) navn: nebbdyr
Hører til: kloakkdyr,
pattedyr,
amnioter
Habitat: i og ved elver
Utbredelse: Australia

Nebbdyret er et kloakkdyr som holder til i det østlige Australia. Kloakkdyrene omfatter de fem nålevende artene av pattedyr som legger egg i stedet for å føde levende unger.

Det finnes bare én art av nebbdyr i dag. De utdødde dyrene i slekten Obdurodon er trolig utdødde arter av nebbdyr. Hos disse dyrene hadde også voksne individer tenner, mens hos det nåværende nebbdyret har bare ungene en slags tenner. I stedet for tenner har de voksne dyrene hornplater.

Nebbdyret har en behåret kropp og en nebblignende snute. Det har fem tær med svømmehud mellom tærne. Nebbdyrene er nært knyttet til vann og graver en gang med åpning både over og under vann. Nebbdyret har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. Disse kroppstrekkene gjør den til en god svømmer, og et nebbdyr tilbringer opptil halvparten av livet sitt i vann på jakt etter mat. Det bruker halen som ror og fettlager, slik at den kan overleve vinteren når det er lite mat. Nebbdyrhannen har en giftspore gjemt i pelsen på hvert bakben. Giften er ikke dødelig for mennesker, men kan gi ulidelige smerter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ornithorhynchidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Ornithorhynchus anatinus – detaljert artsinformasjon