Nebbdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nebbdyr
Svømmende nebbdyr
Svømmende nebbdyr
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ornithorhynchus anatinus
Shaw, 1799
Ornithorhynchus,
Ornithorhynchidae
Norsk(e) navn: nebbdyr
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Kloakkdyr
Familie: Ornithorhynchidae
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: i og ved elver
Utbredelse: Australia

Nebbdyr (Ornithorhynchus anatinus) er et kloakkdyr som er stedegen for Australia. Kloakkdyrene omfatter de fem nålevende artene av pattedyr som legger egg i stedet for å føde levende unger.

Det finnes bare én art av nebbdyr i dag. De utdødde dyrene i slekten Obdurodon er trolig utdødde arter av nebbdyr. Hos disse dyrene hadde også voksne individer tenner, mens hos det nåværende nebbdyret har bare ungene en slags tenner. I stedet for tenner har de voksne dyrene hornplater.

Nebbdyret har en behåret kropp og en nebblignende snute. Det har fem tær med svømmehud mellom på hver fot. Nebbdyret har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. Disse kroppstrekkene gjør den til en god svømmer, og et nebbdyr tilbringer opptil halvparten av livet sitt i vann på jakt etter mat. Det bruker halen som ror og fettlager, slik at den kan overleve vinteren når det er lite mat. Nebbdyrhanner har en giftspore gjemt i pelsen på hvert bakben. Giften er ikke dødelig for mennesker, men kan gi ulidelige smerter.

Nebbdyrene er nært knyttet til vann og graver ganger med åpning både over og under vann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lunney, D., Dickman, C., Copley, P., Grant, T., Munks, S., Carrick, F., Serena, M. & Ellis, M. 2008. Ornithorhynchus anatinus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. Besøkt 2015-05-03

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]