Hopp til innhold

Welwitschia mirabilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Welwitschia mirabilis
Et ungt eksemplar av Welwitschia mirabilis fra en botanisk hage
Nomenklatur
Welwitschia mirabilis
Hook.f., 1862
Synonymi
Welwitschiaceae,
Welwitschiales
Populærnavn
Hører til
Gnetales,
nakenfrøede planter,
landplanter
Økologi
Habitat: ørken
Utbredelse: Namibørkenen
Kongler med frø fra Welwitschia

Welwitschia mirabilis er en besynderlig nakenfrøet plante som kun forekommer i Namibørkenen. Den har en kort underjordisk stamme med opptil en halv meter diameter. Stammen produserer kun to blader, som vokser gjennom hele plantens liv (som kan vare i over 1000 år). Bladene er om lag 30 cm brede og blir flere meter lange, selv om spissene etter hvert visner og eroderer bort. De har parallelle nerver som barnåler eller bladene til tempeltreet.

Welwitschia lagrer vann i stammen sin, og regnes således til sukkulentene. For i det hele tatt å få tak i vann, utvikler Welwitschia svære røtter som dekker et enormt område, samt en lang pælerot for å få tak i grunnvann. Planten hadde imidlertid ikke overlevd uten vann fra dugg og tåke.

Welwitschia er særbu. De hunnlige plantene danner små kongler, mens hannkonglene er sterile.

Systematisk sett er Welwitschia en veldig isolert art (et «levende fossil»). De nærmeste slektningene er Ephedra og Gnetum, men evolusjonært sett må de ha skilt lag for veldig lenge siden, fordi de er kjennetegnet ved så mange unike egenskaper.[1]

Planten ble nevnt for første gang i 1859 av den østerrikske botanikeren Friedrich Welwitsch, som den også er oppkalt etter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter R. Crane; Patrick Herendeen; Else Marie Friis (2004). «Fossils and plant phylogeny». American Journal of Botany. 91 (10): 1683–1699. PMID 21652317. doi:10.3732/ajb.91.10.1683. Arkivert fra originalen 18. juli 2010. Besøkt 23. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]