Barlindfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barlindfamilien
Barlind (Taxus baccata)
Nomenklatur
Taxaceae
Gray
Populærnavn
barlindfamilien,
taks
Hører til
bartrær,
nakenfrøete planter,
frøplanter
Økologi
Antall arter: ca 10
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nordlige halvkule
Inndelt i

Barlindfamilien (Taxaceae) er en av de små bartrefamiliene. Den består av omtrent 10 arter busker og trær, som alle stort sett lever på den nordlige halvkule. Barlindfamilien består av tre slekter, herav åtte arter innen barlindslekten og tre av disse finnes i Norge. De fire slektene under druetaksfamilien (Cephalotaxaceae) kan også regnes til barlindfamilien; det er ikke umiddelbart enighet om hvordan disse to gruppene skal plasseres i forhold til hverandre.

Videre finnes tre barlind-lignende arter i gultrefamilien (Podocarpaceae) med stor morfologisk likhet mot barlind, men de er ikke beslektet.

Barlindfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Karplanter

Taksogrupperingen av barlindfamilien er nedenfor gjengitt med basis i internasjonal taksonomi -The Angiosperm Phylogeny Group og APG II-systemet fra 2003 med 83 ordener og 461 familier av karplanter).

For de familiene og slektene som er vanlige i Norden eller Storbritannia, merkes utbredelsen med landkode i fet skrift med basis i det norske standardverket (2005)[1], det nyeste nordiske standardverket (2007)[2] og det britiske hovedverket.[3]

Landkodene for nordisk utbredelse er: d Danmark. f Finland. i Island. n Norge. sv Svalbard. s Sverige. uk Storbritannia. Landkoder i kursiv angir at arten ikke er naturlig forekommende, men derimot innført og naturalisert i vill tilstand i landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johannes Lid og Dagny Tande Lid, Reidar Evjen (red.), Norsk Flora, 7.utgåva, Det norske Samlaget, Oslo 2005. ISBN 978-82-521-6029-1.
  2. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red): Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal 2003 (Oslo 2007). ISBN 978-82-05-32563-0.
  3. ^ Owen Johnson & David More, Collins Tree Guide, London 2004, ISBN 978-0-00-720771-8.
  4. ^ I Danmark vokser barlind kun i Vejle kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]