Frøbregner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frøbregner
Fossil frøbregne fra karbon, Ohio, USA
Fossil frøbregne fra karbon, Ohio, USA
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pteridospermatophyta †
Norsk(e) navn: Frøbregner
Alder: sen devon
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Antall arter: Svært stort, mer enn 1000
Habitat: Forholdsvis fuktig klima
Utbredelse: Hele verden
Delgrupper:

Frøbregner (Pteridospermatophyta) er en utdødd gruppe av frøplanter. Gruppen ble dominerende på slutten av devon og dannet store skoger i perm og trias. På slutten av perm forsvant store grupper, særlig den karakteristiske Glossopteris-floraen. I trias dominerte en tilsvarende Dicrodium-flora, som forsvant på slutten av av perioden. I løpet av kritt hadde blomsterplanter og bartrær nesten fullstendig overtatt. Fossiler fra Tasmania antyder at frøbregner kan ha overlevd der helt til eocen.[1]

Frøbregnene har en usikker systematisk posisjon. Trolig er gruppen parafyletisk og kan ha gitt opphav bade til moderne nakenfrøede og blomsterplanter. Frøbregnenes frø grodde på en annen måte en frøene til nålevende plante. Selve frøet satt halvveis eksponert i en begerliknende struktur.[trenger referanse] Frøbregnenen var vindpollinerte.

Flere ordner av fossile planter regnes til frøbregnene:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McLoughlin, S., R.J. Carpenter, G.J. Jordan, & R.S. Hill. (2008). "Seed ferns survived the end-Cretaceous mass extinction in Tasmania." American Journal of Botany, 95: side 465-471.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]