Hopp til innhold

Konglepalmefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konglepalmefamilien
Blader og hann-kongle av «sagopalme», Cycas revoluta
Nomenklatur
Cycadaceae
Populærnavn
konglepalmefamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenKonglepalmer
Økologi
Antall arter: 95-99
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: subtropisk og tropisk klima
Inndelt i
Hannkongle av Cycas circinalis.

Konglepalmefamilien (latin: Cycadacae) er en familie innenfor den nakenfrøede plantegruppen konglepalmer (Cycadales) – som inngår som egen klasse og divisjon (Cycadophyta) innenfor de nakenfrøede karplantene. Konglepalmefamilien har idag bare én kjent slekt – konglepalmeslekten (Cycas) – men det regnes med at den også har en håndfull mulige, teoretiske slekter som ikke har blitt klassifisert.

Familien og slekten har om lag 95-99 kjente arter. mest kjent er sagopalme (Cycas revoluta). Det greske ordet Koikas betyr «en slags palme».

Konglepalmeartene vokser uten unntak i tropene, i Afrika, Asia og Oseania. De vokser i store artsantall i Kina og Australia. Nordgrensen er på 31°N i det sørlige Japan, mens sørgrensen er 26°S i Queensland, Australia. Artene kan være hardføre, enkelte kan overleve i ørken eller på fjell. Enkelte tåler saltvann, og noen arter er i stand til å vokse enten i total skygge, eller i full eksponering for sol.

Artene er meget varierte, og dette understøttes av slektens alder, det er funent fossiler opptil 280 millioner år gamle. I likhet med blant annet or kan konglepalmer fiksére nitrogen i røttene, og artene har en meget spesialisert pollinering. Plantene vokser langsomt og starter formering først etter om lag 10 år.

Taksonomi

[rediger | rediger kilde]

Overgruppene og artene innenfor konglepalmefamilien er:

  • Underklasse: Cycadopsida (Cycadopsida) , 11 slekter, 300-305 arter
    • Orden: Konglepalmer (Cycadales)
      • konglepalmefamilien (Cycadaceae)
        • Konglepalmeslekten:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]