Multan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Multan
Aerial view of Multan Ghanta Ghar chawk.jpg
TidssonePakistantid
Areal286 kvadratkilometer
Befolkning1 606 481 (2017)
Bef.tetthet5 617,07 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet122±1 meter
NettsideNettside

Multan
30°11′52″N 71°28′16″Ø

Multan (|مُلتان) er en by i Punjab, Pakistan. Det var den 5. største byen i Pakistan i 1998,[1][2] og den 3. største byen i området. Byen ligger på bredden av elven Chenab.

Multan er også kalt City of Sufits, City of Saints og Madinat-ul-Auliya på grunn av det store antall sufistiske helligdommer og helgener i og fra byen. Byen har basarer, moskéer, helligdommer, og forseggjorte graver. Multan er også kjent for sine gamle hinduistiske templer, det mest berømte templet er Prahladpuri. Hinduistiske Holi eller Holika festivaler kommer fra dette tempelet.[klargjør] Multan er også fødestedet til Fariduddin Ganjshakar (populært kalt "Baba Farid"), som er anerkjent som den første store poeten på panjabi.

Multan ligger på en banke som er dannet av fem elver i Sentral-Pakistan. Elven Sutlej skiller den fra Bahawalpur, og elven Chenab og fra Muzaffar Garh.

Den er en av de eldste byene i verden og kan dateres 6 000 år tilbake. Byen har vokst til å bli et innflytelsesrikt politisk og økonomisk sentrum for landet, med en innlandshavn og utmerkede transportforbindelser. Multan er berømt for sine avlinger av hvete, bomull, sukkerrør, mango, sitron, guava, og granatepler.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Byen Multan er navngitt på sanskrit etter det pre-islamske hindutemplet Mulasthana.[3][4]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «POPULATION OF MAJOR CITIES CENSUS - 2017» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 29. august 2017.  Både |dødlenke= og |død-lenke= er angitt. Kun én av dem skal angis. (hjelp)
  2. ^ http://www.pbs.gov.pk/sites/default/files//tables/POPULATION%20SIZE%20AND%20GROWTH%20OF%20MAJOR%20CITIES.pdf
  3. ^ «Imperial Gazetteer2 of India, Volume 18, page 35 -- Imperial Gazetteer of India -- Digital South Asia Library». dsal.uchicago.edu. Besøkt 13. april 2018. 
  4. ^ Majumdar, Akshoy K. Hindu History. s. 54. 
geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)