Peshawar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peshawar
City center Peshawar city.jpg
LandPakistan Pakistan
ProvinsKhyber Pakhtunkhwa
TidssoneUTC+05:00
Postnummer25000
Retningsnummer091
Areal1 257 km²
Befolkning1 970 042[1] (2017)
Bef.tetthet1 567,26 innb./km²
Høyde over havet359 meter
NettsideNettside

Peshawar
34°00′N 71°30′Ø

Peshāwar (persisk: پیشاور «by ved grensen», pashto: پېښور; urdu: پشاور) Purushapurasanskrit) er en by i Pakistans Khyber Pakhtunkhwa-provinsen. Byen ligger ved en bielv til Kabul, omkring 30 km øst for Khyberpasset. For stormogulene og senere for sikhene og senere for Pakistan har Peshawar hatt stor strategisk betydelse som en fremskutt post mot Afghanistan.

Peshawar har tidligere tilhørt Afghanistan, men under kolonialperioden ble byen styrt av britene, og etter Indias selvstendighet i 1947 kom Peshawar til å tilhøre den nydannede staten Pakistan.

Befolkningen i Peshawar er hovedsakelig pashtuner. En stor mengde flyktinger fra Afghanistan finnes i og omkring Peshawar, og byen var i 1980-årene et sentrum for de mujahedin som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen. Peshawar fungerer fortsatt som bindeledd mellomn Pakistan og Afghanistan og har vært et meget urolig sted med motsetninger mellom Taliban og andre grupper og myndighetene.

Området omkring Peshawar består av en høyslette ved Indus og dens sideelv Kabul. Med unntak av tørre strekninger ved østre og vestre enda av Kabuldalen er landet oppdyrket og meget grøderikt, vesentlig en følge av kunstig irrigasjon. Korn, oljevekster, bomull og sukkerrør dyrkes mest. Handelen med Afghanistan og Sentral-Asia går fra Pakistan for det meste over Peshawar. En fra Lahore utgående jernbane forener Peshawar med Punjabjernbanen.

Peshawar har flere vakre moskéer, bibliotek, sykehus og vakre parker. Peshawar er en viktig handelsby.

Industrien produserer tekstiler, sko og keramikk. Peshawar Museum har en fin samling av Gandaharan. Utdanningssenteret i Peshawar er et universitets-område som består av Peshawar Universitet, NWFP landbruksuniversitet og Ingeniør og Teknologi-universitetet. I senere år har også flere private universitet åpnet i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]