Peshawar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peshawar
LandPakistans flagg Pakistan
ProvinsKhyber Pakhtunkhwa
Postnummer25000
Retningsnummer091
Areal1 257 km²
Befolkning1 970 042[1] (2017)
Bef.tetthet1 567,26 innb./km²
Høyde o.h.359 meter
Kart
Peshawar
34°00′52″N 71°34′03″Ø

Peshāwar (/pəˈʃɑːwər/;[2] persisk: پیشاور «by ved grensen», pashto: پېښور; urdu: پشاور) Purushapurasanskrit) er en by og hovedstad i Pakistans Khyber Pakhtunkhwa-provinsen[3]. Byen ligger ved en bielv til Kabul, omkring 30 km øst for Khyberpasset. For stormogulene og senere for sikhene og senere for Pakistan har Peshawar hatt stor strategisk betydelse som en fremskutt post mot Afghanistan.


Befolkningen i Peshawar er hovedsakelig pashtuner. En stor mengde flyktinger fra Afghanistan finnes i og omkring Peshawar, og byen var i 1980-årene et sentrum for de mujahedin som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen. Peshawar fungerer fortsatt som bindeledd mellomn Pakistan og Afghanistan og har vært et meget urolig sted med motsetninger mellom Taliban og andre grupper og myndighetene.

Området omkring Peshawar består av en høyslette ved Indus og dens sideelv Kabul. Med unntak av tørre strekninger ved østre og vestre enda av Kabuldalen er landet oppdyrket og meget grøderikt, vesentlig en følge av kunstig irrigasjon. Korn, oljevekster, bomull og sukkerrør dyrkes mest. Handelen med Afghanistan og Sentral-Asia går fra Pakistan for det meste over Peshawar. En fra Lahore utgående jernbane forener Peshawar med Punjabjernbanen.

Peshawar har flere vakre moskéer, bibliotek, sykehus og vakre parker. Peshawar er en viktig handelsby.

Industrien produserer tekstiler, sko og keramikk. Peshawar Museum har en fin samling av Gandaharan. Utdanningssenteret i Peshawar er et universitets-område som består av Peshawar Universitet, NWFP landbruksuniversitet og Ingeniør og Teknologi-universitetet. I senere år har også flere private universitet åpnet i byen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.samaa.tv/news/2017/08/pakistans-10-populous-cities-revealed/.
  2. ^ «Peshawar». Lexico UK English Dictionary. Oxford University Press. Arkivert fra originalen 18. mai 2021. 
  3. ^ «NWFP Introduction». Government of Khyber-Pakhtunkhwa. Arkivert fra originalen 30. oktober 2007. Besøkt 8. september 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]