Sutlej

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sutlej
Satluj
Sutlej Valley from Rampur ca. 1857.jpg
Sutlejdalen fra Rampur ca. 1857
LandIndia, Pakistan
Lengde1 450 km
Nedbørfelt395 000 km²
Middelvannføring500 /s
StartLengst vest i Tibet
MunningSamløp med Chenab
SideelverBeas

Indus og dens sideelver, hvorav Sutlej (Satluj)

Sutlej (også skrevet Satluj, panjabi: ਸਤਲੁਜ, sanskrit: शतद्रु eller सुतुद्री – IAST: Suṭudri, urdu: ستلج og hindi: सतलुज) er ei elv i det nordlige India og Pakistan. Den er 1 450 kilometer lang, og er den lengste av de fem elvene som renner gjennom den historiske regionen Punjab. Elva har utspring lengst vest i Tibet med om lag 500 km under navnet Xiangguan He, og renner gjennom Himalaya og derfra i sørvestlig retning gjennom Punjab til samløpet med elva Chenab i Pakistan.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elva springer ut fra innsjøen Rakshastal (La'nga Co) i Tibet, like vest for fjellet Kailasha, hvor den kalles Langqên. Den renner herfra mot vest og krysser grensa til India gjennom Shipki La-passet i delstaten Himachal Pradesh, hvor den snur mot sørvest og faller gjennom fjellene i Himalaya. Den øvre delen av elva er uten veiforbindelser, og ble først utforsket med elvekajakker og flåter av russiske og tyske lag i 2004.[1]

Ute av Himalaya passerer elva Bhakra-demningen, og renner deretter fra Himachal Pradesh og ut på slettelandet i delstaten Punjab, hvor den passerer byen Ludhiana. Den løper sammen med elva Beas ved Hari-Ke-Patan sør for Amritsar, og fortsetter sørvestover inn i den pakistanske Punjab-regionen. Sutlej ender ved samløpet med Chenab, og de to elvene danner sammen elva Panjnad, som munner ut i Indus ved Mithankot.

Sutlej er den østligste av elvene i Punjab, og i den tørre regionen sør og øst for elva ligger Thar-ørkenen.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Vannet i Sutlej er allokert til India i henhold til en avtale mellom India og Pakistan om fordeling av vannet i Indus og sideelvene, og store deler blir avledet til irrigasjonskanaler i India. Den enorme Bhakra-demningen ved byen Nangal, med tilhørende kraftverk og irrigasjonskanaler, er bygget av den indiske staten. Det er også flere andre store vannkraftprosjekter langs Sutlej, som for eksempel kraftverket Karcham-Wangtoo på 1000 MW. Det har også vært foreslått å bygge en 214 km lang kanal, kalt Sutlej-Yamuna Link i India for å knytte sammen elvene Sutlej og Yamuna.[2] Forslaget har imidlertid møtt motstand og er henvist til landets høyesterett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «First descents of the Sutlej in Tibet.». Arkivert fra originalen 25. mai 2015. Besøkt 9. april 2009. 
  2. ^ Sutlej-Yamuna Link