Balutsjistan (Pakistan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Balutsjistan
Balutsjistan

Flagg

Kart over Balutsjistan

LandPakistan Pakistan
StatusProvins
Grunnlagt1. juli 1970
Adm. senterQuetta
Areal347 190 km²
Befolkning7 167 554 (2003)
Bef.tetthet20,64 innb./km²
Distrikter26

Balutsjistan er en pakistansk provins som utgjør den østlige delen av den historiske regionen Balutsjistan. Provinsen utgjør 42% av Pakistans areal og har landets laveste befolkningstetthet.

Provinsen grenser mot Arabiahavet i sør, de pakistanske provinsene Sind og Punjab i øst, de iranske- og afghanske delene av Balutsjistan i vest, og de pakistanske stammeområdene i nord.

Balutsjistan har rike naturressurser i form av blant annet olje og mineraler, men er den minst utviklede provinsen i Pakistan. Inntektene har enten gått rett til utlandet, til Islamabad eller til de lokale klanssjefene (Seidars); svært lite har vært til nytte for befolkningen i regionen.

Det har vært flere bølger av opprør i provinsen siden britisk India ble delt og Pakistan ble en uavhengig stat i 1947. Det siste opprøret startet for et par år siden (per 2006) med angrep på rørledninger, millitærforlegninger og store konstruksjonsprosjekter i regionen. Organisasjonen «Balochistan Liberation Army» (BLA) tok på seg ansvaret for flere av aksjonene, men det var uklart hvor mye den reelt var ansvarlig for.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]