Mull of Kintyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mull of Kintyre (Skottland)»)
For Paul McCartney-sangen, se Mull of Kintyre (sang).
Mull of Kintyre
Skotsk gælisk: Maol Chinn Tìre
Fyrtårnet på Mull of Kintyre
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Argyll and Bute
Trad. grevskap:Argyll and Bute
Grunnlagt1788
Befolkning0
Kart
Mull of Kintyre
55°18′40″N 5°48′14″V

Mull of Kintyre (skotsk-gælisk: Maol Chinn Tìre) er den sørvestligste delen av halvøya Kintyre i det sørvestlige Skottland. Herfra er kysten av Antrim i Nord-Irland synlig på en solklar dag, og et historisk fyrtårn, det andre som ble tatt i bruk i Skottland, leder skipsfarten i den mellomliggende North Channel (Nordkanalen). Området har blitt udødeliggjort i populærkulturen av hitlåten «Mull of Kintyre» fra 1977 av daværende Kintyre-beboer Paul McCartneys band på den tiden, Wings.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er en anglifisering av den gæliske Maol Chinn Tìre som betyr noe i retningen av «den avrundete [eller bare] odden til Kintyre», der chinn og tannìre er genitivformene av chinn, «odde» og tìr, «land». Den engelske varianten Cantyre er avledet fra frasen ceann tìre, «odde/nes-land».

Mull som et geografisk begrep er oftest funnet i stedsnavn i det sørvestlige Skottland, hvor det ofte brukes på nes eller forberg eller odde, og ofte mer spesifikt for tuppen av neset eller halvøya.

Begrepet mull er avledet fra skotsk-gælisk maol, «skallet, bar, naken».[1][2] Den geografiske referansen er oftest benytett til en landformasjon uten trær, for eksempel en avrundet ås, topp, fjell, nes eller nes.

Snorre Sturlason, som hovedsakelig støttet seg på muntlige kilder, omtaler Kintyre som Magnus Berrføtts saga som «Saltire».[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Postboks ved veikryss til Mull of Kintyre.

The Mull er på den ekstreme sørvestlige spissen av halvøya Kintyre, omtrent 16 kilometer fra Campbeltown i regionen Argyll and Bute, Vest-Skottland. Det er omtrent 13 km utenfor den sørligste landsbyen på halvøya, Southend med sine strender, og kan nås via en enkeltsporet vei.[4]

Den lille og nå ubebodde øya Ailsa Craig og kysten av grevskapet Antrim i Ulster og og den nordirske øya Rathlin er alle godt synlige fra Mull. På klare dager er det også mulig å skimte Malin Head, det nordligste punktet i Irland, som er lokalisert ved Inishowen i grevskapet Donegal vest i Ulster, og den skotske kysten av Ayrshire på den andre siden av Ailsa Craig. Andre øyer i Firth of Clyde er også synlige når man ser østover, spesielt fra lenger bak langs den enkeltsporede veien fra landsbyen Southend. Moylestredet (en del av Nordkanalen) tillater sjøpassasje fra Irskehavet til Atlanterhavet.

Notorisk sterke havstrømmer preger spissen av halvøya Kintyre og skaper en fare for skip og fartøyer uten motor og gjør det praktisk talt umulig for distansesvømmere.[5][6] På det nærmeste punktet er fastlandet Ulster 19 km fra Mull. På grunn av den lave høyden av øya Rathlin og den høye høyden av Mull of Kintyre er det også mulig å se over toppen av Rathlin til Antrim og kystbyen Ballycastle. De enkelte hus langs kysten av Antrim og biler som kjører langs kystveien kan også noen ganger bli sett uten hjelp av kikkert, om siktforhold er gode.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kystvegen til fyrtårnet på Mull, kysten av Nord-Irland i det fjerne

Mull har vært en viktig landbro gjennom historien. Det antas at den ble brukt av tidlige mennesker på deres reiser fra det kontinentale Europa til Irland via Skottland. I nyere tid ble det brukt igjen av scotti, «skotere» (som har gitt navn til Skottland), da de reiste fra Irland for å etablere kongeriket Dalriata i dagens Argyll. Scotti eller scoti er det latinske betegnelsen på irsktalende gælere, første gang dokumentert på 200-tallet e.Kr.[7]

Den 13. juni 1858 ble SS» New York», et dampskip omgjort til seil, vraket i sørenden av Mull of Kintyre.[8]

De bratte klippene og åsene som stiger opp av havet på alle kanter, sammen med den hyppige havtåken, har gjort området Mull til en risiko fra flytrafikken. Det har vært stedet for flere flyulykker gjennom luftfartshistorien, og restene av noen av de havarerte flyene forsøpler fortsatt området.[9][10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mull», Online Etymology Dictionary
  2. ^ «maol», Gaelic-English Dictionary. Clan MacRae Society of Canada. Arkivert fra originalen den 4. desember 2010.
  3. ^ Snorre Sturlasons kongesagaer. «Stormutgaven», J.M. Stenersens forlag A.S., 2009, s. 539
  4. ^ «Kintyre Guide», Kintyre tourist information. Arkivert fra originalen den 19. mars 2011.
  5. ^ «Wayne Soutter makes history with North Channel swim», BBC News. 27. august 2012.
  6. ^ Chris, Kilpatrick (28. august 2012): «Superman Wayne on crest of a wave after historic sea swim», Belfast Telegraph. Independent News & Media.
  7. ^ Duffy, Seán (2005): Medieval Ireland: An Encyclopedia. Routledge, s. 698
  8. ^ New York Passenger/cargo Ship 1854–1858", Wrecksite
  9. ^ «Armstrong Whitworth Whitley Mk.V P5041 of No.502 Squadron, RAF, flew into high ground above the long abandoned settlement at Balmavicar on the Mull of Kintyre on the 23rd January 1941», Peak District Air Accident Research.
  10. ^ «Bristol Beaufort N1180», Air Crash Sites Scotland. Gordon Lyons.
  11. ^ «Lockheed Neptune WX545». Air Crash Sites Scotland. Gordon Lyons. Arkivert fra originalen den 9. mars 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Mull of Kintyre – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata