Hopp til innhold

Rathlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
øya Rathlin
fra fuglereservatet Kebbie

Rathlin eller Reachlainn (irsk) er en øy utenfor nordvestkysten av Irland. Den ligger i grevskapet Antrim i Nord-Irland, om lag seks kilometer fra kysten. Rathlin er den nordligste bebodde øya utenfor kysten av Irland, og det nordligste territoriet til Nord-Irland. Ved folketellingen i 2001 hadde øya 75 innbyggere.

Øya Rathlin har en karakteristisk L-form. Den ligger nord for nordvestspissen av Irland. Til høyre sørspissen av den skotske halvøya Kintyre. (Dette satellittbildet fra NASA er fargemanipulert i Photoshop.)

Øya har en karakteristisk L-form. Den er omtrent 7 km fra vest mot øst, før den går i nitti graders vinkel 4 km fra nord mot sør. Øya ligger bare 25 km vest for Mull of Kintyre, sørspissen av den skotske halvøya Kintyre.

På øya finnes et av 43 spesielle verneområder for flora og fauna (Special Areas of Conservation) i Nord-Irland, fuglereservatet Kebbie med fuglefjell og spektakulære klippeformasjoner. 30 forskjellige fuglearter hekker på Rathlin, blant dem krykkje, lunde og alke. Øya Rathlin regnes med til Antrims kyst og daler som et «område med enestående vakker natur» – Area of Outstanding Natural Beauty.