Muhammed Beheshti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muhammed Beheshti
DR. Beheshti.jpg
Født24. oktober 1928[1][2]
Isfahan
Død28. juni 1981[3][1] (52 år)
Teheran
Gravlagt Behesht-e Zahra
Utdannet ved Universitetet i Teheran
Beskjeftigelse Forfatter, politiker, teolog, akhund, dommer
Parti Det islamske republikkpartiet
Nasjonalitet Iran
Signatur
Muhammed Beheshtis signatur

Muhammed Beheshti

Ayatollah Seyyed Muhammed Hosseini Beheshti (محمد حسینی بهشتی på persisk), (født 24. oktober 1928 i Isfahan, død 28. juni 1981 i Teheran) var en iransk geistlig, generalsekretær i det islamske republikkpartiet, og leder av den islamske republikkens domstoler. Han ble myrdet sammen med mer enn sytti medlemmer av det islamske republikkpartiet den 28. juni 1981.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Muhammed Beheshti ble født i Isfahan og studerte både ved universitetet i Teheran og under Allameh Tabatabaei i Qom.

Mellom 1960 og 1965 ledet han det islamske senter i Hamburg [1], hvor han var ansvarlig for det åndelige lederskapet for religiøse iranske studenter i Tyskland og Vest-Europa. I Hamburg arbeidet han også med Muhammed Khatami og var blant de som hadde innflytelse på ham. Siden begynnelsen av 1960-årene var han involvert i aktiviteter mot sjahens regime og ble arrestert flere ganger av sjahens hemmelige politi, SAVAK.

Etter den iranske revolusjonen, ble han en av de opprinnelige medlemmene i revolusjonsrådet i Iran og ble snart dets formann. I det første post-revolusjonens iranske parlament, ledet han det islamske republikkpartiet sammen med Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Han planla også å stille i det første presidentvalget, men trakk seg etter at ayatollah Khomeini fortalte en delegasjon fra Rafsanjani og Khamenei at han foretrakk ikke-geistlige som presidenter, som førte til partiets godkjennelse av først Jalaleddin Farsi og så, uunngåelig, Abolhassan Bani-Sadr.

Beheshti døde i et attentat 28. juni 1981 da en bombe eksploderte under en partikonferanse. Den offisielle beretningen er at bomben var plantet av Mujahideen al-Khalq-organisasjonen,[trenger referanse] som på den tiden var involvert i en bombekampanje og attentat mot embetsmenn av den islamske republikk. En populær konspirasjonsteori innen Iran er at Rafsanjani var ansvarlig, basert på at Rafsanjani skal ha forlatt møtet bare minutter før eksplosjonen. Lignende teorier er fremdsatt om at Beheshti skal ha stått bak den plutselige og uventede døden til Mahmoud Taleghani.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 4. mai 2014
  2. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Mohammed Beheschti, 2736615
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Mohammad Hosayn Beheshti, biography/Mohammad-Hosayn-Beheshti