Mops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mops
Mops
Hundetype selskapshunder
Egenskaper familiehund
Forventet livsløp 10-15
Størrelse liten-mellomstor (6-10 kg)
Passer for alle
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Mops er en liten hunderase med rynkete, kort-snutet ansikt. Opprinnelsen er ukjent, men forskere mener at den er av orientalsk rase og stammer fra den kinesiske pekingeseren. Den svarte mopsen «dukket opp» på 900-1000-tallet i Japan. Den ble brukt som hoffhund i blant annet Nederland.

Man tror at mopsen kom til Europa med sjømenn (til Nederland).

Mopsen går bra sammen med andre hunder (spesielt store hunder).

Rasen[rediger | rediger kilde]

Rasen er ofte oppsummert som multum in parvo ("mye i lite"), som beskriver mopsens bemerkelsesverdige personlighet til tross for liten størrelse. En stor hund i en liten kropp. Mens mopsen i utskrifter fra det attende århundre sies å ha en tendens til å være lang og tynn, er den moderne rasens preferanser betegnet som en firkantet, kompakt form, med et dypt bryst og velutviklede muskler. Mops har to forskjellige former på ørene, «rose» og «button». «Rose»-ørene er mindre enn standardstilen «button», og er foldet med forkanten mot siden av hodet. Avl-preferansen går mot «button»stil-mops. Beina er veldig kraftige, rette, med moderat lengde, og er plassert godt under kroppen. Skuldrene er moderat avslappet. Føttene er mindre enn foten til en hare, og ikke så runde som kattens, med godt splittede tær, og neglene svarte. Mopsen er en liten tanke underbitt. Den har også veldig kort snuteparti, og man kan ofte høre mopsen snorke.

Pels og farge[rediger | rediger kilde]

De har fin glanset pels, og kan være fawn, aprikos, sølv eller svart i fargen. Det finnes også en mer sjeldnere hvit mops som får sin pels via avl eller albinisme. Den sølvfargede mopsen er svært lys, blandet med en del svarte hår. En sølvmops har vanligvis et veldig mørkt hode, uten noen klar avgrensning i masken, og mørke forben. Tegningene er klart definert. Har også et spor av en svart linje som strekker seg fra nakken til halen. Halen er vanligvis krøllet stramt over hoften. Fawn, som har både over- og underpels, er mest beryktet for sin røyting. Mopsen trenger moderat med pelsstell, og med regelmessig børsting kan røytingen holdes nede til moderate mengder. Røytingen varierer fra pels til pels, men mopser røyter en del året rundt. Mopsens pels er kort.

Svart mopsevalp.

Helse[rediger | rediger kilde]

Øyelokkproblemer er ikke uvanlig. Mange får problemer med øynene. Hjertefeil og hjertesykdom er en hyppig plage hos denne rasehund. Heteslag forekommer hyppigere enn hos andre hunderaser. Problemer med åndedrettssystemet kan forekomme. Det har også blitt registrert en rekke andre helseproblemer hos rasen.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Hanner når en høyde på 30 til 36 cm. Hunner blir 25 til 30 cm høye. Hanner er 6 til 10 kilo, og hunner blir 6 til 8 kilo. Rasen kan lett bli overvektig dersom den ikke får riktig ernæring og tilstrekkelig trening.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Mops er typiske selskapshunder. De har en sterk vilje, men er sjelden aggressive. De passer godt sammen med store hunderaser som f.eks engelsk mastiff. Mopsen er godt egnet for barnefamilier. Flertallet av mopser er veldig glade i barn, og er robuste nok til å leke med. De kan være stille og medgjørlige, men også fulle av liv, og kan erte på seg det meste, avhengig av eierens humør. De er alltid på vakt og passer på huset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]