Toyhunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Myndelgosml.svg
[[Fil:|225px]]
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Toyhunder kalles også miniatyrhunder og er små hunder som skal veie mindre enn 5 kg og gjerne ikke være for høye. Gruppen er således heterogen med hensyn til utseendet, men homogen med hensyn til størrelsen.

Man finner flest toyhunder blant selskapshundene, men det er også eksempler på toyhunder som er ypperlige brukshunder – herunder også jakthunder.

En toyhund er ofte en miniatyrvariant av en større hunderase, som kan eksistere som flere ulike størrelsesvarianter. Et eksempel på dette er toypuddel. Det finnes imidlertid også eksempler på regulære toyhundraser, som chihuahua og italiensk mynde.

I de siste 20 årene har det også dukket om noen «supersmå» toyhunder som kalles tekopphunder, fordi de er så bitte små. Opprinnelig var de dvergvokste miniatyrhunder som oppdretterne valge å avle videre på. Resultatet har blitt stadig mindre hunder. Tekopphunder hunder veier normalt kun 1-1,5 kg.

Se også[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.