Hopp til innhold

Mimosoideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mimosoideae
Nomenklatur
Mimosoideae
DC.
Hører til
erteblomstfamilien,
Fabales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladete planter
Økologi
Antall arter: 3335
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske og subtropiske områder
Inndelt i

Mimosoideae er en fylogenetisk klade i erteblomstfamilien. Den ble tidligere regnet som en underfamilie eller, for eksempel i Cronquist-systemet, som en selvstendig familie, Mimosaceae. Molekylærgenetiske studier viser at Mimosoideae er en delgruppe i underfamilien Caesalpinioideae, men den har foreløpig ikke fått noe nytt vitenskapelig navn.

Gruppen omfatter 85 slekter med 3335 arter. De er hovedsakelig eviggrønne eller løvfellende trær og busker, men gruppen omfatter også noen urter. De vokser i tropiske og subtropiske strøk over hele verden. Blomstene er radiærsymmetriske og sitter i tette hoder. Kronbladene er små, og det er mange støvbærere som stikker langt ut av kronen.

Ingen arter vokser naturlig i Europa. I Nord-Afrika og Midtøsten finnes Faidherbia albida, Prosopis farcta og flere Acacia-arter, og i løvskogene i Nord-Iran vokser Albizia julibrissin. Både Acacia og Albizia er vanlig plantet i middelhavsområdet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • APWebsite – Fabaceae Besøkt 28. september 2014.
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • N. Azani m.fl. (2017). «A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny: The Legume Phylogeny Working Group (LPWG)». Taxon. 66 (1): 44–77. ISSN 0040-0262. doi:10.12705/661.3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utbredelsen til Mimosoideae