Faidherbia albida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Faidherbia albida
Kyr og geiter i skyggen til Faidherbia albida i Senegal
Kyr og geiter i skyggen til
Faidherbia albida i Senegal
Vitenskapelig(e)
navn
:
Faidherbia albida
(Delile) A.Chev.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Mimosoideae
Slekt: Faidherbia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: halvtørre og tørre områder
Utbredelse: Afrika, Midtøsten
Bladverk
Belger

Faidherbia albida er et løvfellende tre i erteblomstfamilien. Den er den eneste arten i slekta Faidherbia.

Det blir opptil 30 m høyt med en avrundet krone og en pælerot som kan gå 40 m dypt. Barken kan være furet og mørkebrun, eller glatt og grønngrå. Akselbladene er omdannet til rette, 2 cm lange torner. Bladene er dobbeltfinnete. De består av 3–10 par finner, hver med 6–23 par småblad. Småbladene er grågrønne, 3,5–9 mm lange og 0,7–3 mm brede.

Blomstene sitter i kremhvite, 4–14 cm lange aks. Begeret er 1–1,7 mm langt, glatt til hårete med 5 begerblad. Kronen er 3–3,5 mm lang med 5 frie kronblad. Frukten er en krøllete, vridd, rødbrun belg som kan bli opptil 25 cm lang og 5 cm bred. Hver belg inneholder 10–29 skinnende mørkebrune frø som er 10 mm lange og 6 mm brede.

Faidherbia albida vokser langs elver med periodevis eller permanent vannføring. Den trives i områder med lang tørketid og tolererer salt i jorda og at jorda i perioder er mettet med vann. Tung leirjord tåler den derimot ikke. Arten har en vid utbredelse i halvtørre og tørre områder i Afrika og Midtøsten fra Sør-Afrika i sør og Senegal i vest til Israel, Libanon og Syria i nordøst.

Dette treslaget er nyttig på mange måter. Bladverk og belger er viktig som dyrefôr. Blomstringen er mot slutt av regntida, når få andre planter blomstrer, og treet er derfor en viktig kilde for pollen og nektar til honningbier. Trevirket brukes til fyringsved og snekkerarbeider. Bark og røtter brukes som medisin mot luftveissykdommer, fordøyelsesproblemer og malaria.

Treet plantes som skyggetre for husdyr, kaffe, hirse og durra. Løvet som faller av, er en viktig nitrogenkilde for plantene. Arten blir også plantet som prydtre i hager og langs gater.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]