Milforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Milforum.net er et norsk nettsamfunn med fokus på nyheter og debatt rundt militære og sikkerhetsrelaterte diskusjonstemaer.

Etablering[rediger | rediger kilde]

Milforum ble etablert i mai 2004, og er ikke drevet eller støttet av Forsvaret på noe vis. Milforum består av en rekke nettsteder med forsvars- og sikkerhetspolitkk som tema.

Per august 2016 har forumet i underkant av 600 000 innlegg fra 10.700 registrerte brukere, og er ett av de aller største nettsamfunnene for personer med interesse for Forsvaret, geopolitiske diskusjoner, terrorisme og ekstremisme, trening og personlig utvikling, historie og sikkerhet herunder datasikkerhet og da også relatert til det globalt økte fokuset rundt overvåkning, både fra statlige som private aktører. I 2016 ble et eget forum for de som trener til opptak i ulike avdelinger og tjenester i Forsvaret etablert (Spesialjeger.net) samt bloggsonen Milblogg for fremhevede artikler og diskusjoner.

Hashtaggen #pipelinemanagement er ofte sentral i de store geopolitiske diskusjonene, hvor olje & gass forklares som en av hovedårsakene til de ulike konfliktene rundt omkring i verden.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Diskusjonstemaene dreier seg hovedsakelig om Forsvaret og tjenestemuligheter i hele spekteret, fra ønske om å bli Spesialjeger til ønske om å gjennomføre vanlig verneplikt.

Aktuelle geopolitiske konflikter rundt omkring i verden, analyser av land og regioner, analyse av militært utstyr og kapasiteter, diskusjoner om langtidsplaner i Forsvaret generelt, og Politiets avdelinger, samt sikkerhetspolitikk.

Mange håpefulle finner nyttig informasjon om trening, og sågar treningspartnere i veien mot en fremtidig karriere i Forsvaret. I starten var det veldig fokus på spesialstyrker på Milforum, men i dag er det vel så stort fokus på øvrige tjenestemuligheter i Forsvaret.

Andel kvinner som deltar i debattene og som ser ut til å tjenestegjøre tjenestegjøre i Forsvaret er generelt økende.

Norges Reserveoffisersforbund valgte Milforum som sitt diskusjonsforum i 2008. Veteranorganisasjonene Siops og Leave No Man Behind Norge informerer også i egne subforum om sin viktige virksomhet.

Høsten 2015 ble en rekke temasider etablert. Tre spesialsider rettet mot de som trener til opptak som Marinejeger eller Fallskjermjeger, herunder en generell temaside og forum for de som er trener frem mot opptak, Spesialjeger.net.

Kontrovers rundt sosiale medier[rediger | rediger kilde]

Bruken av sosiale medier har vært kontroversielt, og særlig for ansatte i Forsvaret. Milforum har aktivt advart mot faren ved bruk av sosiale medier som Facebook spesielt i forhold til ansatte i Forsvaret og Heimevernet, helt siden mai 2007. Her opplevde flere brukere å bli truet til stillhet av enkelte høystående offiserer i Oslo Heimevernsdistrikt (HV-02 Derby). VG skrev en aritkkel om dette den gang,[1] noe Nettavisen republiserte like etterpå.[2] I 15. august 2015 hadde Milforum et orienteringsmøte med Sjef Heimevernet og Heimevernsstabens kommunikasjonssjef.

I ettertid har det paradoksalt nok utviklet seg slik at nettopp Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt 02s innsatsstyrke Derby er en av de mest aktive HV-områdene på Facebook, med svært detaljert deling av informasjon, og således legger opp til en mulig blottlegging av HV-områdenes mannskapers ID, nettverk og interesser.

Stadig flere representanter fra Forsvaret deltar nå aktivt i debattene og nettmøter på Milforum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «HV-soldater overvåket». VG (norsk). Besøkt 10. april 2017. 
  2. ^ Brændeland, David. «- Overvåker HV-soldater». Nettavisen (norsk). Besøkt 10. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]