Mikhail av Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikhail av Russland
Michail I. Romanov.jpg
Født12. juli 1596[1][2]
Moskva
Død13. juli 1645 (49 år)
Moskva
Gravlagt Erkeengelkatedralen
Ektefelle Maria Dolgorukova, Jevdokija Lukjanovna
Far Philaret av Moskau
Mor Ksenija Sjestova
Barn
6 oppføringer
Aleksej I av Russland, Irene av Russland, Anna Michailovna, Ivan Michalovitsj, Tatjana Michailovna av Russland, Vasilij Mikhajlovitsj
Beskjeftigelse Monark[3][4]
Nasjonalitet Tsar-Russland
Signatur
Mikhail av Russlands signatur

Mikhail Fjodorovitsj Romanov (Russisk: Михаил Фёдорович Романов) (født 12. juli 1596, død 13. juli, 1645), var sønn av Filaret Romanov og Xenia Ivanova Tsjestova. Ble valgt av den nasjonale folkehær 7. februar, 1613, etter at de hadde fordrevet polakkene. Han var den første tsar i Romanovslekten.

Bakgrunn og styringstid[rediger | rediger kilde]

Mikhail av Russland, portrett av ukjent kunstner, sannsynligvis malt 1613

Den store urotiden 15981613 tvang den russiske adelen, bojarene, til å slutte opp bak Mikhail Romanov som ble valgt til tsar i 1613. Han tilhørte bojarslekten fra Moskva og var 16 da han ble kronet. Han så det som sitt mål å gjenopprette den tsaristiske autoritet som hadde eksistert under Ivan den tredje og Ivan den grusomme. Han gjennomførte dette med å innskjerpe livegenskapen for å knekke de protesterende bøndene. Samtidig gav han bojarende frie tøyler, noe som førte til en ny runde av uroligheter og protest.

Zemskij sobor, stenderforsamlingen, hadde sterk innflytelse over den nye tsaren og Mikhail lot den sitte samlet til 1622. Denne garanterte gjenoppbyggingen av riket gjennom fastleggelsen av nye skatter. Forsamlingen ble gjeninnkalt i 1632 og satt deretter frem til 1642.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Vasilij IV 
Tsar av Russland
(1613–1645)
Etterfølger:
 Aleksej I 
personDenne person- og historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.