Mieczysław Mokrzycki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mieczysław Mokrzycki
Født29. mars 1961Rediger på Wikidata (63 år)
Majdan Lipowiecki
BeskjeftigelseKatolsk prest (1987–), katolsk biskop (2007–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Lviv (2008–) Rediger på Wikidata
Akademisk gradTeologisk doktorgrad
Utdannet vedDet pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas
Johannes Paul II katolske universitet i Lublin
NasjonalitetPolen
UtmerkelserKommandørkors av Ordenen Polonia Restituta
Offiser av Ordenen Polonia Restituta
Våpenskjold
Mieczysław Mokrzyckis våpenskjold

Erkebispedømmet Lviv for latinerne
Den latinske katedral i Lviv

Mieczyslaw Mokrzycki (født 29. mars 1961 i Majdan Łukawiecki i Lubaczow fylke i Det subkarpatiske voivodskap i Polen) er den katolske erkebiskop av Lviv for troende av latinsk ritus. Tisdligere var han i mange år privatsekretær for pavene Johannes Paul II og Benedikt XVI.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mieczysław Mokrzycki var sønn av Petro Mokrzycki og hans hustru Bronislawa (neé Rydzik). Hjemstedet var ikke langt fra Curzonlinjen som ble utgangspunkt for Polens østgrense mot Sovjetunionen etter andre verdenskrig. Han gikk til skole i Łukawiec og Cieszanów, og studerte deretter ved Den statlige jordbruks- og tekniske skole i Oleszyce. Etter dette studerte Mieczyslaw Mokrzycki katolsk teologi og filosofi ved det katolske universitet i Lublin.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 17. september 1987 mottok han prestevielsens sakrament av titulærbiskop Marian Jaworski, som var apostolisk administrator av Lviv, skjønt residerte i Lubaczow om var i en liten del av erkebispedømmets historiske grenser på polsk side av grensen til Sovjetunionen (grensene ble senere endret). Litt senere ble han tildelt sitt første pastorale oppdrag som sogneprest i den katolske menighet i landsbyen Bełżec. Den var direkte ved på det sted der nazistene hadde etablert tilintetgjørelsesleiren Belzec under andre verdenskrig for drap av polske jøder. Han innehadde embedet til 1990, da han etter de politiske omveltninger ble notarius for erkebispedømmet Lviv og sekretær for erkebiskop Jaworski i et år.

Han ble så sendt til Roma. I 1996 mottok han sin doktorgrad i teologi fra Angelicum i Roma. Dissertasjonen hadde tittelen La formazione sacerdotale nell'arcidiocesi di Leopoli dei Latini alla luce dei recenti documenti dopo il Concilio Vaticano II (Prestelig formasjon i erkebispedømmet Leopoldi de Latini i lys av nylige dokumenter etter Andre Vatikankonsil).[1]

Privatsekretær for to paver[rediger | rediger kilde]

Fra 1996 til 2005 var han sekretær for pave Johannes Paul II, etter at den da 78 år gamle vietnamesiske presten Vincent Tran Ngoc Thu trådte tilbake. Pave Benedikt XVI overtok ham etter å ha tiltrådt som andresekretær ved siden av den tyske prest Georg Gänswein.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Den 16. juli 2007 ble han utnevnt til koadjutor-erkebiskop av erkebispedømmet Lviv i Ukraina. Pave Benedikt XVI bispeviet ham selv den 29. september samme år i Peterskirken. Medkonsekratorer var kardinal utenriksminister Tarcisio Bertone S.D.B. og kardinal Marian Jaworski, erkebiskop av Lviv. Hans etterfølger som pavens privatsekretær var den maltesiske prest Alfred Xuereb.

Den 29. september 2007 mottok erkebiskop Mokrzycki en utmerkelse fra den polske president Lech Kaczyński, offiserskorset av ordenen Polonia Restituta, for fremragende innsats for polskættede bosatt i Ukraina.

Den 21. oktober 2008 etterfulgte han kardinal Jaworski som erkebiskop av Lviv, som trakk seg tilbake av aldersgrunner. Innsettelsen fant sted den 21. november 2008.

I 2008 ble han valgt som presdident for den ukrainske latinske katolske bispekonferanse. Han ble ved gjenvelgelser sittende til 1. desember 2018, og ble dfa etterfulgt av biskop Bronisław Bernacki av Odessa-Simferopol. han ble imidlertid valgt til konferansens visepresident.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]