Marian Jaworski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marian Jaworski
Biskupi lwowsy-20063.jpg
Født 21. august 1926
Lviv
Nasjonalitet Ukraina, Polen
Religion Den romersk-katolske kirke
Utdannelse Det jagellonske universitet, Stefan Wyszyński-universitetet

Marian Jaworski (til høyre) sammen med Roman Indrzejczyk
Coat of arms of Marian Jaworski.svg

Marian Javorsky eller Jaworski, ukrainsk Мар'ян Вікентійович Яворський – Marjan Vikentijovytsj Javorskyj (født 21. august 1926 i Lwów i Polen – nå Lviv i Ukraina) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og latinsk-katolsk erkebiskop av Lviv.

Marian Jaworski studerte i Lwów og Kraków, og ble presteviet i 1950. Deretter virket han i to år i menighetssjelesorgen i Polen, men fortsatte sine studier og tok etterhvert doktorgrader i teologi og filosofi/filosofihistorie. Mellom 1970 og 1984 var han sekretær ved det vitenskapelige råd under den polske katolske bispekonferanse, og fra 1976 var han tilknyttet det pavelige teologiske fakultet i Kraków (rektor fra 1981).

I 1984 ble han biskop, og apostolisk administrator for den delen av erkebispedømmet Lviv som lå på den polske side av den polsk-sovjetiske grense. I 1991 ble Marian Jaworski utnevnt av Johannes Paul II til latinsk erkebiskop av Lviv. («Latinsk» for å sjelne mellom dette erkebispedømmet og et annet katolsk erkebispedømme med sete i samme by og med samme navn, for de ukrainsk-bysantinske katolikker – «Latinerne» i Lviv er for det meste av polsk nasjonal bakgrunn.) I 1998 ble han i hemmelighet («in pectore») utnevnt som kardinal, offentliggjort i 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]