Marian Jaworski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marian Jaworski
Biskupi lwowsy-20063.jpg
Født21. august 1926 (91 år)
Lviv
Utdannet ved Det jagellonske universitet, Stefan Wyszyński-universitetet, Johannes Paul II katolske universitet i Lublin
Beskjeftigelse Katolsk prest
NasjonalitetUkraina, Polen
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avPontifical Academy of St. Thomas Aquinas
Utmerkelser Kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, Jaroslav den vises orden

Marian Jaworski (til høyre) sammen med Roman Indrzejczyk
Coat of arms of Marian Jaworski.svg

Marian Javorsky eller Jaworski, ukrainsk Мар'ян Вікентійович Яворський – Marjan Vikentijovytsj Javorskyj (født 21. august 1926 i Lwów i Polen – nå Lviv i Ukraina) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og latinsk-katolsk erkebiskop av Lviv.

Marian Jaworski studerte i Lwów og Kraków, og ble presteviet i 1950. Deretter virket han i to år i menighetssjelesorgen i Polen, men fortsatte sine studier og tok etterhvert doktorgrader i teologi og filosofi/filosofihistorie. Mellom 1970 og 1984 var han sekretær ved det vitenskapelige råd under den polske katolske bispekonferanse, og fra 1976 var han tilknyttet det pavelige teologiske fakultet i Kraków (rektor fra 1981).

I 1984 ble han biskop, og apostolisk administrator for den delen av erkebispedømmet Lviv som lå på den polske side av den polsk-sovjetiske grense. I 1991 ble Marian Jaworski utnevnt av Johannes Paul II til latinsk erkebiskop av Lviv. («Latinsk» for å sjelne mellom dette erkebispedømmet og et annet katolsk erkebispedømme med sete i samme by og med samme navn, for de ukrainsk-bysantinske katolikker – «Latinerne» i Lviv er for det meste av polsk nasjonal bakgrunn.) I 1998 ble han i hemmelighet («in pectore») utnevnt som kardinal, offentliggjort i 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]