Bronislaw Bernacki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bronisław Bernacki»)
Bronislaw Bernacki
Født30. sep. 1944Rediger på Wikidata (79 år)
Murafa
BeskjeftigelseKatolsk prest (1972–), katolsk biskop (2002–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2002–2020) Rediger på Wikidata
Utdannet vedRigas katolskteologiske seminar
UtmerkelserKommandørkors av Republikken Polens fortjenstorden
Våpenskjold
Bronislaw Bernackis våpenskjold

Det latinske katolske bispedømme Odessa-Simferopol i Ukraina

Bronislaw Bernacki (født 30. september 1944 i Murafa i Vinnytsia oblast i Ukrainske SSR i Sovjetunionen) var den katolske biskop av Odesa-Simferopol bispedømme for latinerne fra 2002 til 2020.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter studier ved det katolske presteseminaret i Riga ble Bernacki presteviet den 28. mai 1972 i Riga av Julijans Vaivods, apostolisk administrator av byen - og senere kardinal.

Deretter tjente han som sogneprest i den ukrainske byen Bar og nabosognene. I 1995 ble han generalvikar for bispedømmet Kamjanets-Podilskyi.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 4. mai 2002 opprettet Den hellige stol Odesa-Simferopol bispedømme, som omfattet Krimhalvøya og oblastene Odesa, Mykolajiv, Kirovohrad, og Kherson i Ukraina. Bronislaw Bernacki ble samtidig utnevnt til biskop av det nyopprettede bispedømmet. Bispevielsen fant sted den 4. juli 2002 i Kamiamets-Podilskyi, og han tok sin bispestol i besittelse den 13. juli 2002. Bispevielsen ble foretatt av erkebiskop av Lviv, kardinal Marian Jaworski; medkonsekrerende var titulærerkebiskop Nikola Eterović, apostolisk nuntius til Ukraina, og Jan Olszański M,I,C,, emeriterter biskop av Kamjanets-Podilskyj.

Biskop Bernackis bispesete var i byen Odesa. Biskop Bernacki var medlem av den katolske biskopskonferanse i Ukraina, og hadde presidentskapet for Kommisjonen for lekfolk, og var også initiativtaker til etableringen og leder av det samarbeidsothanet for kristne kirkesamfunn i Odesa og Odesa oblast.

Etter voldsutskridelsene tidlig i mai 2014 i Odesa i sammenheng med krisen i Ukraina oppfordret biskop Bernacki alle politiske krefter i inn- og utland til fredsbestrebelser. Det var åpenbart at han tilviste Russland medskyld for hendelsene.[1]

Pave Frans innvilget hans aldersbetingede fratreden som biskop den 18. februar 2020..[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]