Michael Foot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Michael Foot
Michael Foot (1981).jpg
Født23. juli 1913
Plymouth
Død3. mars 2010 (96 år)
Hampstead
Ektefelle Jill Craigie
Far Isaac Foot
Søsken John Foot, Baron Foot
Utdannet ved Wadham College
Beskjeftigelse Politiker, journalist, manusforfatter, biograf
Parti Labour Party
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society of Literature

Michael Mackintosh Foot (født 23. juli 1913, død 3. mars 2010) var leder av det britiske arbeiderpartiet fra 1980 til 1983, i en av partiets mest turbulente perioder, da partiet beveget seg kraftig mot det politiske venstre. Han er bror av Dingle Foot og Hugh Foot, samt onkel til den undersøkende journalisten Paul Foot.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foot ble født i Plymouth, Devon i det sørvestlige England og studerte ved Wadham College ved University of Oxford. Hans far var sakfører og medlem av det liberale partiet og medlem av Underhuset for dette partiet fra kretsen Bodmin i Cornwall (1922-24, 1929-35). Michael Foot valgte imidlertid selv å bli medlem av Labour.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

I 1945 ble han Labours første parlamentsmedlem for kretsen Devonport og holdt denne plassen til 1955. På begynnelsen av 50-tallet ble han nært knyttet til Aneurin Bevan, uoffisiell leder av Labours venstrefløy. Ved Bevans død i 1960 vant han kampen om å representere Bevans valgkrets, Monmouthshire i et suppleringsvalg. Foot ble ansett for å være for venstreorientert til å være med i Harold Wilsons første regjering (1964–70), men etter at Labour beveget seg mot venstre etter 1970 ble han i 1974 arbeidsminister i den nye Wilson-regjeringen.

Da Wilson trakk seg som partileder, stilte Foot til valg, men tapte for James Callaghan. Han ble senere samme år valgt til partiets nestleder.

Etter valgnederlaget beveget Labour seg ytterligere mot venstre og ved valget av ny partileder ble Foot ansett som en kompromisskandidat mellom Denis Healey, høyresidas kandidat, og Tony Benn fra «the hard left». Healey ble valgt til nestleder. På tross av at Benn tapte kampen om å bli en del av partiets ledelse, ble han likevel en dominerende person i de neste årene. Venstresida fikk blant annet gjennom forslag om mer sosialisering, fornyet makt til fagbevegelsen og ensidig atomnedrustning.

Kampen toppet seg i de to årene mellom 1979 og 1981. I tillegg til de rent substantive målene nevnt ovenfor, fikk venstresida også gjennom krav om endrede regler for valg av partiledelse og strengere regler for gjenvalg av parlamentarikere.

Som en reaksjon på denne venstredreiningen forlot deler av partiets sosialdemokratiske fløy partiet og dannet det kortlivete sosialdemokratiske partiet, som senere gikk sammen med det liberale partiet og dannet Liberaldemokratene. Etter et katastrofalt valg i 1983 trakk Foot seg som leder og ble etterfulgt av Neil Kinnock.

I 1992 trakk Foot seg fra gjenvalg til underhuset.


Forgjenger:
 James Callaghan 
Leder for det britiske arbeiderparti
Etterfølger:
 Neil Kinnock