Neil Kinnock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Neil Kinnock ved British Council Student Awards i 2007

Neil Gordon Kinnock, baron Kinnock (født 28. mars 1942 i Tredegar, South Wales) er en britisk politiker som er formann for British Council. Han var leder for det britiske arbeiderpartiet, Labour Party, i perioden 19831992, i perioden 19952004 var han medlem av Europakommisjonen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter studier i historie og pedagogikk ved universitetet i Cardiff ble Kinnock i 1970 innvalgt i det britiske underhuset for Labour. Han var formann for en rekke utvalg i parlamentet. I 1980 ble han medlem av Labours skyggekabinett. Han ble leder for opposisjonen i Underhuset og formann for Labour i 1983, mens Roy Hattersley ble nestleder. Etter å ha tapt to valg, sist i 1992 mot John Major, trakk han seg som opposisjonsleder.

I 1995 ble Kinnock medlem av Europakommisjonen, og hadde frem til 1999 ansvar for transport. Fra 1999 var han visepresident og hadde ansvar for administrasjon og forvaltning.

Neil Kinnock er nestleder i Den sosialistiske internasjonale. Han er gift med Europapolitikeren Glenys Kinnock og har to barn. Deres sønn Stephen Kinnock er gift med den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, som også er leder for det danske sosialdemokratiske partiet. I 2005 ble Neil Kinnock utnevnt til Life peer som baron Kinnock.

Kinnock ble i 2014 utnevnt til 2. klasse (sølv) av den sørafrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner for sin innsats mot apartheid.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Media Statement by the Chancellor of the National Orders and Director-General in the Presidency, Dr Cassius Lubisi, at the Union Buildings, Pretoria», Sør-Afrikas presidentembete, 16. april 2014.


Forgjenger:
 Michael Foot 
Leder for det britiske arbeiderparti
Etterfølger:
 John Smith