Neil Kinnock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neil Kinnock
Kinnock, Neil.jpg
Født28. mars 1942 (77 år)
Tredegar
Ektefelle Glenys Kinnock
Barn Stephen Kinnock
Utdannet ved Cardiff University
Beskjeftigelse Politiker
Parti Labour Party
Nasjonalitet Storbritannia, Wales

Neil Gordon Kinnock, baron Kinnock (født 28. mars 1942 i Tredegar, South Wales) er en britisk politiker som er formann for British Council. Han var leder for det britiske arbeiderpartiet, Labour Party, i perioden 19831992, i perioden 19952004 var han medlem av Europakommisjonen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter studier i historie og pedagogikk ved universitetet i Cardiff ble Kinnock i 1970 innvalgt i det britiske underhuset for Labour. Han var formann for en rekke utvalg i parlamentet. I 1980 ble han medlem av Labours skyggekabinett. Han ble leder for opposisjonen i Underhuset og formann for Labour i 1983, mens Roy Hattersley ble nestleder. Etter å ha tapt to valg, sist i 1992 mot John Major, trakk han seg som opposisjonsleder.

I 1995 ble Kinnock medlem av Europakommisjonen, og hadde frem til 1999 ansvar for transport. Fra 1999 var han visepresident og hadde ansvar for administrasjon og forvaltning.

Neil Kinnock er nestleder i Den sosialistiske internasjonale. Han er gift med Europapolitikeren Glenys Kinnock og har to barn. Deres sønn Stephen Kinnock er gift med den tidligere danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, som også var leder for det danske sosialdemokratiske partiet. I 2005 ble Neil Kinnock utnevnt til Life peer som baron Kinnock.

Kinnock ble i 2014 utnevnt til 2. klasse (sølv) av den sørafrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner for sin innsats mot apartheid.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Michael Foot 
Leder for det britiske arbeiderparti
Etterfølger:
 John Smith