Underhuset (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra House of Commons)
Hopp til navigering Hopp til søk
Underhuset
engelskHouse of Commons
House of Commons of the United Kingdom.svg
House of Commons Chamber 1.png
Systemparlamentarisme
Kammerunderhus
SpeakerLindsay Hoyle 2019–
Seter650
MøtestedPalace of Westminster
Nettstedhttps://www.parliament.uk/business/commons/
UK House of Commons 2020.svg

House of Commons holder akkurat som House of Lords til i Palace of Westminster
Underhusets gamle sal som ble bygget av Charles Barry i 1851 ble ødelagt av tyske bomber under andre verdenskrig, men de grunnleggende trekkene i Barrys bygging ble beholdt ved gjenoppbyggingen

Underhuset, eller House of Commons, er et av de to kamrene i Det britiske parlamentet. Parlamentet ble dannet på grunnlag av Magna Carta, eller Frihetsbrevet, av 1215, der de ulike samfunnsgruppene ble samlet for å gi sin godkjennelse til nye skatter. Ut over på 1300-tallet begynte utsendingene fra lokalsamfunnene å møtes for seg, uten adel og geistlighet. Dette ga opphav til de to avdelingene, underhuset og overhuset (adelens hus).

Valg til underhuset foregår ved flertallsvalg i enmannskretser i én valgomgang. Storbritannia er delt i 650 valgkretser som hver sender en representant til underhuset. Siden 1969 har alle britiske statsborgere over 18 år hatt stemmerett. Statsministeren har en ubegrenset oppløsningsrett ved at han/hun via monarken kan oppløse underhuset og skrive ut nyvalg når som helst, men det kan aldri gå lengre tid enn rundt 5 år mellom hver gang et valg holdes.

Underhusets ordstyrere fra 1707[rediger | rediger kilde]

1707 – 1801
1801 – 1905
1905 – 2000
2000 –

Noter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]