Hopp til innhold

Merkava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Merkava Mk 1
ProdusentTechnology and Maintenance Corps, Rafael Advanced Defense Systems, Israel Military Industries, General Dynamics, Elbit Systems
Produsert1 979
Mannskap4
Tekniske data
Lengde7 450
Bredde3 700
Høyde2 640
Toppfart46 km/t
MotorV12 dieselmotor
Motoreffekt671 kW 900 hk
DrivverkBelter
Bakkeklaring470 mm
Vekt63 000 kg
Maks grøftbredde3 000 mm
Maks vadedybde1 380 mm (2 000 mm med forberedelser)
Vertikalt hinder950 mm
Klatrehelling70 %
Sidehelling38 %
Rekkevidde400 km
Annet
Hovedbestykning105 mm kanon (Mk1)
120 mm kanon
Annen bestykning3×7,62 mm mitr., 1×60 mm bk
PansringGradert

Merkava er en serie israelske stridsvogner, utviklet siden 1960-årene for Israels forsvar. Den er mest kjent for å være laget med stor vekt på å beskytte mannskapet. Blant annet er den tungt pansret – motoren er plassert foran i skroget og det er store luker bak som kan brukes til evakuering.

Historie og utvikling

[rediger | rediger kilde]

Etter seksdagerskrigen og fransk boikott av Israel ble Storbritannia og Israel enige om en avtale om å utvikle en ny stridsvogn, kalt Chieftain. I 1969 kansellerte britene avtalen, etter politisk press fra arabiske land. Israel innså at de ikke kunne være avhengig av andre nasjoner når det gjaldt leveranser av våpensystemer. Alternativet Israel valgte var å utvikle og produsere egne stridsvogner – en av de mest vitale komponentene i moderne bakkestrid.

Selv om de hadde fått en amerikansk leveranse av pansrede kampkjøretøyer i siste liten under Jom kippur-krigen i 1973 bidro denne krigen til å understreke at Israel ikke hadde råd til store tap av personell. Merkava ble derfor utviklet for å minske risikoen for tap.

General Israel Tal ble satt til å lede Merkava-prosjektet. De tok hensyn til de spesifikke forholdene på den lokale slagmarken. Den første prototypen sto klar i 1974. Merkava-prosjektet ble kjent for offentligheten 13. mai 1977. I 1979 kom de første vognene i tjeneste.

Første gang Merkava ble brukt i strid var mot syriske styrker i 1982.

Vognføreren sitter framme i midten i skroget. Vognkommandøren og skytteren sitter på høyre side i tårnet, med laderen på venstre side. Bak i vogna er det et mannskapsrom med luker bakover.

Pansringen er en blanding av stål og laminater, med tomrom innimellom. Panseret er modulærbasert; det er delt opp i flere seksjoner som er veldig lette å bytte ved skade. Merkava er designet med stor vekt på beskyttelse av mannskapene.

Hovedskytset er en modifisert M68 105 mm kanon, med 62 skudd klare, med plass til å stable inn opptil 85 skudd. Kanonen kan eleveres fra -8,5° til +20°, og er stabilisert. En 7,62 mm mitraljøse er montert koaksialt med kanonen, og to til er montert på tårntaket. Kommandøren har også en 60 mm bombekaster.

Motoren er en Teledyne Continental AVDS-1790-6A V12 dieselmotor som yter 900 hk. Den er montert framme i skroget, noe som er svært uvanlig på stridsvogner.

Hjulopphenget på Merkava er laget spesifikt for Israels steinete fjellsider og ørkenlandskap. Hjulene hviler på fjærene bare i fart. I en dump vil hjulene bevege seg fritt uavhengig av fjærene, noe som bedrer kjøreegenskapene i ulendt terreng. Dette er enestående og kommer av at Merkava er laget for Israel, ikke som mange andre stridsvogner som må fungere i all slags miljø.

Varianter

[rediger | rediger kilde]
Merkava Mk 1
Den opprinnelige modellen.
Merkava Mk 2
Lansert i 1983 med forbedret pansring og ildledningssystem.
Merkava Mk 3
Lansert i 1992 med forbedret pansring, girkasse, hjuloppheng og ildledningssystem, og en 1 200 hk motor og 120 mm glattløpet kanon.
Merkava Mk 4
Lansert i 2004 med forbedret pansring og ildledningssystem.

Andre kjøretøyer på Merkava-chassis

[rediger | rediger kilde]
Nammer
Bergepanser på Merkava-chassi. Navnet betyr tigerhebraisk.
Nemmera
Pansret personellkjøretøy. Navnet betyr hunntiger på hebraisk, men kan også tolkes som et akronym for nagmash (bærer) og Merkava.

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]