Hopp til innhold

Maybach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maybach
Org.formAndelsselskap (GmbH)
BransjeKjøretøyindustri
Etablert1909 (Bietigheim-Bissingen)
Opphørt 2013
Etterfølger(e)Mercedes-Maybach, MTU Friedrichshafen
Eier(e)Maybach Motorenbau (19091960)
Daimler-Benz AG (19601998)
Daimler AG (1998–)
MorselskapMercedes-Benz
HovedkontorStuttgart
LandTyskland
Produkt(er)luxury vehicle
Grunnlegger(e)Wilhelm Maybach
Nettstedwww.maybach.com (en)
www.mercedes-benz.com (en, de)
Maybach SW 42, 1939
Maybach 57

Maybach er et tysk luksusbilmerke, opprinnelig lansert av Wilhelm Maybach i 1909, med hans sønn Karl Maybach som direktør. Selskapet var opprinnelig kjent under navnet Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH, og produserte motorer for luftskip frem til 1918. Senere skiftet selskapet navn til Maybach-Motorenbau GmbH. I dag er merkenavnet eiet av Daimler AG, som produserer luksusbilene Maybach 57 og 62.

1909-1940[rediger | rediger kilde]

Maybach har sine historiske røtter fra Wilhelm Maybach, som var teknisk direktør hos Daimler-Motoren-Gesellschaft. Opprinnelig utviklet og produserte selskapet diesel- og gassmotorer for Zeppelinere, og senere omnibusser. Selskapet bygget sin første eksperimentelle bil i 1919, og den første produksjonsmodellen ble introdusert på bilutstillingen i Berlin to år senere. Mellom 1921 og 1940 produserte selskapet en rekke luksusmodeller, samtidig som produksjonen av store dieselmotorer for tog- og marinebruk fortsatte.

Maybach bidro til den tyske krigsinnsatsen under andre verdenskrig ved å produsere motorene til stridsvognene Panther og Tiger, som for eksempel Maybach HL230. Etter krigen utførte fabrikken en del reparasjonsarbeider, men bilproduksjonen ble aldri startet opp igjen. Dog fortsatte satsingen på å bygge marine- og industrimotorer, sammen med Mercedes Benz og MAN. Maybach ble gradvis kjøpt opp av Mercedes, og i 1966 ble Maybach-Motorenbau og Mercedes-Benz Motorenbau slått sammen til Maybach Mercedes-Benz Motorenbau, som i juli 1969 sammen med MAN danner MTU Motoren- und Turbinen-Union Friedrichshafen.

1997–[rediger | rediger kilde]

I 1997 presenterte Mercedes-Benz et nytt luksusbilkonsept med navnet Mercedes-Benz Maybach på bilutstillingen i Tokyo. Da modellen senere ble satt i produksjon valgte Mercedes-Benz å skille ut modellen i et eget merke, som fikk navnet Maybach.

Maybach 62.

Maybach ble derfor gjenfødt som merke tidlig på 2000-tallet, med produksjon av den nye modellen i to ulike størrelser, Maybach 57 og 62. Tallene i navnet tilsvarer modellens lengde i desimeter. I 2005 ble en ny og mer sportslig modell kalt Maybach 57 S lagt til modellprogrammet, utstyrt med en 6,0 l V12 med dobbel turbo og 604 hk.

Flere Maybach-modeller utstilt på Pebble Beach.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Klassiske modeller[rediger | rediger kilde]

" (1928 LuftskupetNorge

Moderne modeller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]